Lula v průzkumu drtí Bolsonara

Podle nového průzkumu veřejného mínění má Lula da Silva nad Bolsonarem značný náskok.

Bývalý brazilský levicový prezident Luiz Inacio Lula da Silva si v březnu drží pohodlný náskok před krajně pravicovým prezidentem Jairem Bolsonarem, ukázal nový průzkum veřejného mínění z poloviny března. Prezidentské volby se v Brazílii budou konat 2. října letošního roku. Očekává se, že Lula se stane hlavním Bolsonarovým vyzyvatelem.

Průzkum FSB Pesquisa ukázal, že pokud by se volby konaly dnes, Lula by vyhrál první kolo s 43 % hlasů, Bolsonaro by získal 29 % hlasů. Jako Bolsonarův soupeř v kole druhém by 14% náskok z prvního kola zvýšil na 19%.

Výsledky byly zveřejněny ve chvíli, kdy se očekávalo, že Bolsonaro zahájí svou kampaň za znovuzvolení a postaví ji na kritice korupce za Lulovy vlády. Současný prezident přitom sám čelí nejen silnému společenskému nesouhlasu, je také vyšetřován Senátem v souvislosti s tím, jak zvládl pandemii viru Covid-19.

Rozsudek, kterým byl Lula odsouzen za korupci, byl v březnu minulého roku brazilským nejvyšším soudem anulován a Lulovi se znovu otevřela cesta k prezidentské kandidatuře. Levicový politik a bývalý prezident v letech 2003-2010 ji zatím nepotvrdil, přizval už nicméně bývalého guvernéra státu São Paulo a středového politika Geraldo Alckmina ke spolupráci, aby se stal jeho kandidátem na úřad viceprezidenta.

Průzkum ještě ukázal, že Ciro Gomes, středolevý bývalý guvernér státu Ceará, má podporu 9 % dotázaných a bývalý ministr spravedlnosti a federální soudce Sergio Moro 8 % dotázaných.

Podle průzkumu FSB Pesquisa je Bolsonarova míra odmítnutí nejvyšší mezi všemi potenciálními prezidentskými kandidáty: 59 % dotázaných uvedlo, že by pro Bolsonara nikdy nehlasovali, 61 % uvedlo, že nesouhlasí s tím, jakým způsobem Bolsonaro zemi vládne. Prezidentovu politiku schvalovalo jen 34 % respondentů.

Bolsonaro výsledky průzkumu odmítl jako nepřesné: „Nevěřím průzkumům, ale ten chlap, co prakticky zničil Brazílii, má náskok.“ A dodal: „Buď jsou průzkumy podvodné, nebo lidé nejsou dobře informováni.“ Bolsonaro už také zpochybnil legitimitu voleb, když naznačil, že by nemusel přijmout výsledky, pokud se elektronický systém nezmění na takový, který zahrnuje tištěné stvrzenky, jež lze přepočítat. Bolsonarovo tvrzení brazilští soudní experti odmítli.

Průzkum předvolebních preferencí se konal 18. až 20. března mezi 2000 respondenty prostřednictvím telefonického dotazníku. Chybová odchylka jsou 2 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.