Čína a Filipíny se shodly na zdrženlivosti v otázce Jihočínského moře

Přes jisté sblížení za prezidenta Duterteho, jehož mandát v červnu končí, územní spory v této oblasti dlouhodobě ovlivňují vztahy mezi oběma zeměmi.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se v telefonickém rozhovoru na konci uplynulého týdne dotkli řady témat, včetně současné situace v Jihočínském moři a na Ukrajině. Oba lídři v rozhovoru zdůraznili potřebu zdrženlivosti, která by měla udržet mír ve sporné oblasti Jihočínského moře. Podle informací filipínské strany jsou obě země odhodlány rozšířit prostor pozitivního angažmá.

Filipínský prezident se od roku 2016 snaží o vřelejší vztahy s Čínou, nyní výměnou za miliardy dolarů čínských investic a půjček odložil dlouholeté územní roztržky.

Rozsudek mezinárodní arbitráže v Haagu v roce 2016 zrušil platnost plošných nároků Číny na vodní cestu Jihočínským mořem, kterou se ročně přepraví zboží v hodnotě zhruba tří bilionů dolarů. Případ k tribunálu podala právě Manila, která si části Jihočínského moře nárokuje pro sebe.

Letos v březnu podaly Filipíny diplomatický protest kvůli manévrům čínské pobřežní stráže v krátké vzdálenosti od pobřeží, které zvýšily riziko srážky v oblasti sporné vodní cesty.

Duterte a Si v rámci telefonického rozhovoru také vyzvali k mírovému řešení situace na Ukrajině prostřednictvím dialogu a zavázali se spolupracovat při řešení dopadů změny klimatu.

Ilustrační foto: Autor -King Rodriguez of Philippine Presidential Department – Philippine Government, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53168871

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.