Jazzové okénko Jana Schneidera: Peaceful Planet, What The World Needs Now Is Peace And Love a Transmigration

V jazzovém okénku tentokrát Jan Schneider vybral skladby, v nichž se autoři vyslovují proti válce a zdůrazňují potřebu klidu a míru na naší planetě.

Nejprve nabízím japonský soubor Freedom Unity, který medituje o Peaceful Planet. Neboli, jak se praví v talmudském traktátu Berachot, „není požehnanější zbraně, než mír.“

Kvintet Jazz Messengers bubeníka Arta Blakeyho poněkud důrazněji hlásá, že What The World Needs Now Is Peace And Love. Zaznamenáníhodnou skutečností je moc pěkný kontrabas, vedený českým emigrantem Janem Arnetem. Když už jsem narazil na „českou stopu“, dovolím si ji doplnit satirickým šlehem českého esejisty a novináře Gabriela Lauba: „Kdo se naučil pochodovat za mír, bude líp pochodovat i ve válce.“

Před týdnem jsem pěl chválu na mysteriózní sólo Vráti Brabence. Znovu jsem si na něj vzpomněl při poslechu úžasného sóla taktéž altsaxofonisty Ernesta Dawkinse ve skladbě Transmigration. Tak rozvážně komponovaných improvizací je skutečně jen vzácné množství. Skladba je dílem bubeníka Kahila El’zabara, který každoročně jezdí dva měsíce učit zájemce na hudební akademii v Bordeaux, a téměř čtyřicet z nich tvoří doprovodný, Kahilem řízený Infinity Orchestra. Vychutnejte si tu nádheru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.