Úvahy proti proudu

Roberto Savio pokládá za problém, že „máme testosteronem poháněnou vládnoucí třídu, která není schopna vidět dlouhodobě a zejména řešit dlouhodobé problémy a jejich komplexnost“.

Zdá se mi, že po téměř čtyřech měsících války na Ukrajině musíme udělat krok zpět a podívat se, kdo ze zúčastněných aktérů z konfliktu těží. Velmi rychle se však ukáže, že z toho nikdo nic nemá a že zažíváme sebevraždu rozumu, napsal Roberto Savio pro transform!europe.

Prvním aktérem je Putin. Měl dva cíle: za prvé se vrátit na fórum světových lídrů (po vyloučení z G8), ale místo toho se nyní navždy stane vyvrhelem. A za druhé „sjednotit ruský lid“, který teď bude rozdělen na celé generace. A z dlouhodobého hlediska učinil Rusko závislým na Číně. Bravo!

Druhým aktérem je Biden. Tím, že se stal vůdcem Západu, doufal, že získá zpět popularitu doma. Výsledek: z 42 % se dostal na 43 %. Biden je pomíjivá hvězda, která se již v listopadu stane chromou kachnou, protože ztratí zákonodárný sbor. Jeho znovuzvolení v roce 2024 se zdá být velmi nepravděpodobné. Proto nedosáhl svého prvního cíle. A z dlouhodobého hlediska zatlačil Rusko do náruče Číny, skutečného protivníka Ameriky. Požaduje, aby byl Putin prohlášen za zločince, přestože Washington, podobně jako Moskva, nikdy nepodepsal zákaz kazetové munice, ale zároveň nyní obviňuje Rusko z jejího používání. Bravo!

Třetím aktérem je EU. Díky rozsáhlému úsilí o přezbrojení děláme z Německa opět nejen velkou hospodářskou, ale i vojenskou mocnost: Německo plánuje v příštích pěti letech vynaložit na zbrojení 100 miliard eur. Zdá se, že jsme zapomněli na obě světové války a zřejmě se opět zvedne francouzský a britský nacionalismus. Kromě toho, že jsme do Evropské unie vnesli nerovnováhu, jsme se zatížili vážnými problémy, pokud jde o produkci potravin, energie a surovin, inflaci a snížení HDP. Méně šťastné obyvatelstvo Evropy ponese následky přinejlepším po dobu příštích tří let, ale možná i déle. A z dlouhodobého hlediska jsme z Evropy vytlačili Rusko. Bravo!

Čtvrtým aktérem je Zelenskyj, z něhož jsme udělali hrdinu. Nyní je zajatcem své role a nemůže dělat kompromisy. Je dokonce schopen odmítnout návštěvu německého prezidenta, protože – podle Zelenského – je Scholz proruský. Nyní jsme ze Zelenského udělali soudce světa. To povede k dalším tisícům obětí, ale jak říkával Bertolt Brecht: „Nešťastná je země, která potřebuje hrdinu.“ Bravo!

A mluvme o lidstvu, které není hercem, ale obětí. Boj proti klimatickým změnám byl odložen. S penězi investovanými do sebevraždy rozumu jsme mohli vyřešit všechny problémy, které identifikoval IPCC (Mezivládní panel pro změnu klimatu) a které ohrožují naši existenci na planetě, a malé okno, které máme před dosažením 1,5 stupně globálního oteplení, se zavírá.

Na světě je 800 milionů lidí na pokraji chudoby a již jsou postiženi pandemií. Pro ně znamená zvýšení cen pšenice o 20 % a kukuřice o 25 % prostě hladomor. UNICEF nás informuje, že v poslední době dosáhl počet podvyživených dětí v Africe 28 milionů a evropské prostředky na rozvojovou pomoc nyní směřují na Ukrajinu.

Stručně řečeno, považuji to všechno za šílenství, které způsobují náměsíčníci. Tak také historici nazývají aktéry první světové války, kteří šli do konfliktu bez rozmyslu. Toto šílenství způsobilo zánik zúčastněných říší: Německého císařství, Ruského císařství, Rakousko-Uherska a Osmanské říše.

Skutečným problémem je, že máme testosteronem poháněnou vládnoucí třídu, která není schopna vidět dlouhodobě a zejména řešit dlouhodobé problémy a jejich komplexnost (svět není jen černý nebo bílý). Místo toho se všichni dostáváme do pasti, kdy jsme buď pro Putina, nebo proti němu, což přispívá k široce rozšířené hysterii, kterou média využívají. Média vesměs podávají důkazy o okázalém nedostatku profesionality. Zprávy jsou zobrazovány jako sled událostí, málokdy jako vývoj.

Myslím, že jsme ztratili kompas. Kdy začneme přemýšlet a používat toleranci a dialog jako klíčové nástroje k dosažení míru? Jedno staré přísloví říká: „Koho chtějí bohové zničit, toho nejprve poblázní…“.

Tento článek vychází ve spolupráci s transform!europe.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.