ECB: Vyšší výnosy mohou vyvolat nové obavy u dluhů

Bloomberg. ECB uvedla, že se zvýšily obavy o udržitelnosti dluhy kvůli možnému nárůstu výnosů a politické nejistotě v některých zemích. Napsala o tom agentura Bloomberg.

„Rizika pro finanční stabilitu pocházející z finančních trhů zůstávají významná,“ uvádí se v nové Financial Stability Review.

Americký FED letos zvýšil úrokové sazby již dvakrát a očekávají se další dvě zvýšení. V Evropě se zřejmě také blíží konec monetárního stimulu, i když se uvádí, že kvantitativní uvolňování se musí opouštět jen postupně.

ECB také varovala, že banky eurozóny jsou stále zranitelné vzhledem k nízkým úrokovým sazbám a velkému objemu tzv. úvěrů v selhání v určitých regionech. Zdá se, že budou nevyhnutelné strukturální změny v oblasti, kvůli nadkapacitě a malé diverzifikaci příjmů.

Itálie je problémová, jednak se vláda podílí na finalizaci plánu záchrany banky Monte dei Paschi, ale podnikatelská lobby také uvedla, že země „by měla být připravena, až ECB ukončí nákup suverénních dluhopisů.“ Doporučují, aby se rychle snížil veřejný dluh a sice privatizacemi a prodejem státem vlastněných nemovitostí.

Brexit podle ECB také přidává k politickým nejistotám, ale uvádí se, že by jeho dopad na finanční stabilitu měl být omezený, pokud budou banky reagovat včas. Brexit by prý neměl ani zásadnějším způsobem poškodit oživení v eurozóně.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.