Archeologové objevili v Izraeli údajný dům apoštola Petra

Vědci se domnívají, že nedávno objevený kostel stojí na místě původního domu apoštola Petra.

Archeologové z Kineretského institutu galilejské archeologie při Kineret College a Nayak College objevili v nedávno objeveném kostele mozaiku s nápisem „hlava a vůdce nebeských zvěstovatelů“. Takto byl označován apoštol Petr, Ježíšův první učedník. Vědci se domnívají, že nález naznačuje, že kostel byl postaven na místě domu, kde žil apoštol Petr a jeho bratr Ondřej, informoval list Times of Israel.

Badatelé si všimli, že nápisy na mozaikové podlaze používají běžné označení pro Petra. Podle jejich názoru to svědčí o tom, že správně určili místo, kde se nacházel kostel apoštolů. Nápis, orámovaný kruhovým medailonem ze dvou řad černých kamenů, je součástí větší mozaikové podlahy v diakonické místnosti kostela. Je částečně zdobena rostlinnými a geometrickými vzory, uvedly noviny dále.

„Byzantská křesťanská tradice obvykle ztotožňovala dům Petra a Ondřeje s Betsaidou. Je pravděpodobné, že bazilika připomíná jejich domov. Objev také potvrzuje jeho ztotožnění s kostelem popsaným Willibaldem, eichstädtským biskupem z osmého století, který uvádí, že byl postaven nad domem Petra a Ondřeje,“ řekl k tomu profesor Stephen Notley.

V roce 724 vykonal Willibald pouť na svatá místa na severním břehu Galilejského jezera. Zaznamenal: „Odtud pak odešli do Betsaidy, bydliště Petra a Ondřeje, kde na místě jejich domu nyní stojí kostel. Tu noc tam zůstali a ráno se vydali do Chorazinu, kde náš Pán uzdravil posedlého a ďábel napadl stádo vepřů.“

Archeologové oznámili objev církevní stavby již v roce 2019 a od té doby na místě pracují. Vykopávky na místě budou pokračovat až do října letošního roku a badatelé doufají, že se jim podaří prozkoumat celou budovu kostela a najít další pamětní desky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.