USA a Jižní Korea zahájily největší vojenské cvičení za poslední roky

Společná vojenská cvičení USA a Jižní Koreje probíhají každý rok v létě. Letos jsou ale největší od roku 2017.

Spojenci tvrdí, že intenzita vojenské akce je vyšší než obvykle v reakci na situaci, kdy Severní Korea odmítla nabídku Soulu na ekonomickou pomoc výměnou za denuklearizaci země. Cvičení konající se na území Jižní Koreje jsou pojmenována Ulchi Freedom Shield (Ulchi Štít svobody) a mají skončit 1. září. Akce je výrazně podporována novým prezidentem Jižní Koreje Jun Sok-jolem, který se svého úřadu ujal letos v květnu a jako svůj cíl slíbil „normalizovat“ kombinovaná cvičení a posílit intenzitu odstrašení severního souseda. Cvičení probíhající v Koreji jsou vojenská i civilní a podle prezidenta jsou zaměřena na zlepšení připravenosti země především na kybernetické hrozby proti klíčovým zařízením, jako jsou továrny na čipy a dodavatelské řetězce. “Udržování míru na Korejském poloostrově je založeno na našem vzduchotěsném bezpečnostním postoji,” řekl Jun na zasedání vlády a vyzval k „důkladným cvičením založeným na reálných scénářích“.

Jinak než jihokorejské vedení ovšem situaci vidí Severní Korea. Zatímco Washington a Soul popisují svá cvičení jako obranná, Pchjongjang je chápe jako zkoušky budoucí možné invaze, které tím pádem ospravedlňují vývoj jeho jaderných zbraní a raket. Když američtí a jihokorejští vojáci minulý týden zahájili přípravný výcvik pro cvičení, Severní Korea demonstrativně odpálila ze západního pobřeží dvě řízené střely. Jihokorejští představitelé tvrdí, že je navíc připravena kdykoli provést sedmý jaderný test. Prezident Jun učinil nabídku ekonomické pomoci, pokud Pchjongjang podnikne kroky k denuklearizaci, Severní Korea ale tuto nabídku odmítla a zkritizovala jako naprosto nesmyslnou. Kim Jo-čong, sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, označila Junův návrh za pošetilý a zdůraznila, že její země nemá v úmyslu za cokoliv směnit svůj jaderný arzenál. Slova Kim Jo-čong přitom mají nyní v zemi velkou váhu a jako vysoká funkcionářka je značně respektována.

Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že spojenci uspořádají během léta na severu 11 polních výcvikových programů, včetně jednoho na úrovni brigády zahrnujícího tisíce vojáků. Aby bylo možné lépe čelit rostoucím raketovým hrozbám Severní Koreje namířeným proti hlavnímu městu Jižní Koreje, ministerstvo zamýšlí zlepšit schopnosti detekce raket a bude tlačit na brzké nasazení nového protiraketového systému. USA, Jižní Korea a Japonsko se nedávno zúčastnily i cvičení obrany proti balistickým raketám u havajského pobřeží, prvního takového cvičení od roku 2017.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.