Německo hledá alternativu k ruské ropě v Kanadě

Kancléř Scholz bude jednat o dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG), niklu, kobaltu, lithia a grafitu do SRN.

Německý kancléř Olaf Scholz hodlá během třídenní návštěvy Kanady jednat s kanadskou vládou o energetice, kovech a nerostných surovinách, informovala agentura DPA. Na cestě ho doprovází vicekancléř Robert Habeck a delegace více než desítky podnikatelů.

„Tato země (Kanada) je stejně bohatá na nerostné suroviny jako Rusko, s tím rozdílem, že se jedná o silnou demokracii…chceme tyto vztahy ještě více prohloubit a ještě těsněji spolupracovat, zejména v oblasti energetiky a ochrany klimatu,“ řekl Scholz v pondělí po příletu do Montrealu.

Během kancléřovy návštěvy má být podepsána dohoda mezi Německem a Kanadou o spolupráci při výrobě a přepravě ekologického vodíku, uvedla dále agentura DPA. Krom jednání o dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG) se bude hovořit i o dodávkách niklu, kobaltu, lithia a grafitu do Spolkové republiky Německo.

Scholz, Habeck a kanadský premiér Justin Trudeau se rovněž společně zúčastní německo-kanadské hospodářské konference v Torontu.

Jak agentura DPA uvedla, Německo se snaží zbavit ruského plynu. Vicekancléř Habeck proto v poslední době cestuje do zemí jako Katar, Spojené arabské emiráty a Norsko s cílem diverzifikovat dovoz energie.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.