Jazzové okénko Jana Schneidera: Stated With Peace, Philosopher a The Sky Is Crying

Průvodce jazzovou hudbou od Jana Schneidera dnes nabídne skladby Stated With Peace, Philosopher a The Sky Is Crying.

Ducha doby plně vystihuje již poněkud netrpělivé vzývání míru v podání autora kompozice, tenorsaxofonisty Davida Murraye a skvěle nápaditého bubeníka Milforda Gravese: Stated With Peace.

Ezra Collective je britský jazzový kvintet. Kapelníkem je famózní bubeník Femi Koleoso, perfektní basu hraje jeho bratr TJ Koleoso, vynalézavé klávesy Joe Armon-Jones, trubku jako z jiného světa Dylan Jones a skvělého tenora James Mollison. London Live Set je nádhernou ukázkou kouzla klubového muzicírování. Výtečná dynamika! Krásná aranžmá! Ta úžasná pianissima, až skoro to úplného ticha – to je pak prostoru, kam se dá zesilovat! Šťavnatá rytmika jako by byla ozvěnou toho, co hrálo Colosseum před padesáti lety… Koho navnadí první skladba „Philosopher“, může si poslechnout celý set, stojí to za to! Neuvěřitelně kreativní atmosféra dává zažít pocit, být u toho, když vzniká něco úplně nového, co doposud nikdo neslyšel … a na příště uslyší zase něco trochu jiného … prostě kouzlo jazzu!

Něco zadumanějšího na závěr. Gary B.B. Coleman zpívá a hraje skladbu Elmore Jamese The Sky Is Crying: úžasně jemná a vynalézavá a nevtíravá kytara vypráví po svém ten zpívaný příběh. Žádná exhibice rádoby bluesových predátorů – zde je dáno skladbě přesně to, co její jest a co jí patří. V takovýchto pomalých skladbách je strašně snadné to celé zmastit rytmikou, protože je nesmírně těžké hrát pomalu a přitom výstižně – zde je mistrovská ukázka, jak se to má hrát. Basista Lebron Scott a bubeník Bryan Cole jsou jemně podbarveni varhaníkem Stevem McRay. Lahůdkový modus skladby vede mysl do klidu a umožňuje tak sledovat sólo skutečně tón po tónu, vžít se do toho, jak vzniká, jak je postaveno, a očekávat, co bude následovat. Balzámu na duši není nikdy dost.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.