Elizabeth Warrenová se „velmi obává“, že FED pošle ekonomiku do recese

Nejvyšší představitel amerického měnového dohledu se během svého projevu na nedávném setkání v Jackson Hole vyslovil proti předčasnému uvolnění měnové politiky, v což mnozí investoři doufali. Míra inflace v USA dosáhla v červenci 8,5 %, cílem by měly být 2 %.

Senátorka Elizabeth Warrenová v neděli prohlásila, že se „velmi obává“ blížící se recese poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell minulý pátek naznačil, že úrokové sazby se ještě zvýší. „Velmi se obávám, že FED se chystá překlopit tuto ekonomiku do recese,“ řekla demokratka pro CNN.

„Covid stále odstavuje části ekonomiky po celém světě, máme stále trhliny v dodavatelském řetězci, stále probíhá válka na Ukrajině, která zvyšuje náklady na energie, a máme stále obří korporace, které se podílejí na zdražování“ a Powell  „nemá nástroje, které by se tímto přímo zabývaly“, uvedla Warrenová.

Další zvyšování úrokových sazeb v USA je pravděpodobné

Jerome Powell však považuje další zvyšování klíčových úrokových sazeb za pravděpodobné a naladil finanční trhy na dlouhý boj s bující inflací. Obnovení cenové stability si podle něj vyžádá „po určitou dobu“ restriktivní měnovou politiku.

Jak vysoký bude další krok úrokových sazeb, zůstává prozatím otevřené. Podle Powella to bude záviset na stavu dat, čímž myslel zejména údaje o inflaci a trhu práce. Mohlo by však dojít k dalšímu „mimořádně velkému“ kroku v oblasti úrokových sazeb.

Powell připustil, že další zpřísňování měnové politiky by mohlo přinést nevýhody pro domácnosti a podniky, protože vyšší úrokové sazby by mohly zpomalit ekonomiku a vést ke ztrátě pracovních míst. „To je nepříjemná daň za snahu snížit inflaci,“ řekl Powell.

Větší obavy z inflace než z recese

„FED vědomě akceptuje další oslabení americké ekonomiky – jako menší zlo ve srovnání s alternativou trvale vysoké inflace,“ říká ekonom LBBW Elmar Völker. Okamžité ukončení zpřísňování měnové politiky je v nedohlednu. Jednou z rozhodujících otázek v nadcházejících měsících bude, kde leží práh bolesti v souvislosti s možnou recesí.

FED: Vývoj úrokových sazeb za období 1971 až 2022. Aktuální sazba je 2,5 %. Zdroj: tradingeconomics.com

Ilustrační foto: Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.