Jihokorejská ekonomika ztrácí dynamiku

Hospodářství Jižní Koreji stojí na vývozu, který nyní čelí slábnoucí globální poptávce.

Podle nové zprávy Korejského rozvojového institutu (KDI) ztrácí jihokorejská ekonomika dynamiku, protože růst vývozu se zpomaluje v důsledku slábnoucí globální poptávky. Jižní Korea je z hlediska objemu HDP čtvrtou největší ekonomikou v Asii, hned za Čínou, Japonskem a Indií.

Hlavním motorem hospodářského růstu v Jižní Koreji je vývoz. Údaje o nabídce rostou již druhý rok po sobě, ale růst, který dříve dosahoval nejméně 10 %, se v posledních třech měsících zpomalil na jednociferné číslo, přičemž v srpnu činil 6,6 % a v červenci 9,4 %. Mezitím dodávky do Číny, která je největším obchodním partnerem Jižní Koreje, klesly o 5,4 %. V srpnu také poprvé po dvou letech poklesl vývoz polovodičů v důsledku klesajících cen čipů a zpomalující se globální poptávky.

Tempo hospodářského růstu se snižuje, i když se po přísných opatřeních proti čipům obnovuje sektor služeb, výroba a zaměstnanost v zemi.

Inflační tlaky na jihokorejskou ekonomiku zůstávají vzhledem k volatilním cenám ropy a oslabujícímu dolaru vysoké. Růst spotřebitelských cen v Jižní Koreji sice poprvé po sedmi měsících zpomalil, když inflace v srpnu dosáhla 5,7 % po červencových 6,3 %, což je 24leté maximum, ale KDI předpokládá, že Bank of Korea bude v nadcházejících měsících pokračovat ve zvyšování své klíčové úrokové sazby, aby inflaci snížila.

Další informace v anglickém jazyce zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.