Demonstranti v Nairobi požadují od bohatých zemí odškodnění za sucho

Stovky demonstrantů vyšly minulou sobotu do ulic hlavního města Keni a požadovaly, aby bohaté země udělaly více pro řešení změny klimatu v Africe.

Oblasti Keni letos zdevastovalo nejhorší sucho za posledních čtyřicet let. Obyvatelé země ho dávají do jednoznačné souvislosti s globálním oteplováním a aktivisté říkají, že průmyslové země by jim měly kompenzovat jejich ztráty. Duncan Omwami, jeden z aktivistů, kteří se zúčastnili, tomuto tématu uvedl: “Potřebujeme, aby globální sever zaplatil za škody, které způsobuje,” řekl. Poukázal přitom na to, že podle zprávy IPCC (Mezivládní panel pro změnu klimatu) je 96 procent škodlivých emisí vypouštěno na globálním severu a pouhá 4 procenta vypouští globální jih. Afrika tedy ke změně klimatu nijak výrazně nepřispívá a požaduje, aby globální sever zaplatil způsobené ztráty a škody.

Pochod demonstrantů se konal v rámci Pan African Climate Justice Alliance. Toto mládežnické hnutí pořádá pouliční pochody a protesty požadující, aby bohatší státy zaplatily za obrovské škody způsobené na půdě drobných farmářů a pastevců v celé Africe, jejichž důsledkem je hladovění. Další protestující, Elizabeth Wathuti, k situaci řekla: „Tyto katastrofy a tyto výzvy se nedějí jen v Keni, dějí se na celém africkém kontinentu. A to je kontinent, který pro způsobení klimatické krize udělal nejméně, ale stále nese její největší tíhu. “Proto žádáme, aby země, které k této krizi nejvíce přispěly, rozhodně neponechávaly tyto komunity v první linii svému osudu, ale aby zintenzivnily a splnily své finanční závazky v oblasti klimatu.” V září 2021 se téměř 3,5 milionu Keňanů stalo obětí extrémního počasí a vláda to prohlásila za národní katastrofu. Ve stejném období bylo kvůli záplavám vysídleno asi 200 000 lidí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.