Kypr zahajuje výstavbu elektrického spojení mezi Asií a Evropou

V pátek večer byl slavnostně otevřen projekt, který propojí kyperskou, řeckou a izraelskou energetickou síť prostřednictvím nejdelšího podmořského elektrického kabelu na světě, bude dlouhý více než 1 200 kilometrů a má mít výkon 2 000 megawattů.

Slavnostního otevření propojovacího kabelu EuroAsia Interconnector se zúčastnila komisařka EU pro energetiku Kadri Simsonová spolu s ministry energetiky Řecka, Izraele, Egypta a Jordánska, kteří se předtím zúčastnili Plynárenského fóra východního Středomoří (East Mediterranean Gas Forum).

Současné práce se soustředí na úsek projektu Kypr-Kréta. Finální výstavba elektrického propojení by měla být dokončena do konce roku 2027.

Uvedení do provozu se očekává v první polovině roku 2028, informoval kyperský prezident Nicos Anastasiades. Projekt podle něj přivede Kypr na cestu nové energetické éry, neboť ukončí energetickou izolaci ostrova. Kypr je posledním nepropojeným členským státem EU. Vytvořil by také silné perspektivy jak pro rozvoj ekonomiky, tak pro širší pokrok země a jejích občanů.

Propojení EuroAsia Interconnector je pro Evropskou unii projektem společného zájmu (PCI – Project of Common Interest) a získalo všeobecnou podporu všech evropských institucí, uvedl dále Anastasiades a dodal, že unijní blok na jeho výstavbu vyčlenil 657 milionů eur, což je největší grant, který byl kdy v rámci Nástroje pro propojení Evropy poskytnut. Ostrovní kabinet rovněž schválil přidělení grantu ve výši 100 milionů eur na tento projekt prostřednictvím Plánu obnovy a odolnosti Kypru. Celkové náklady budou činit 2,5 miliardy eur.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.