Je nepřijatelné, aby USA vydělávaly na dodávkách do Evropy, ozývá se z Francie

„Válka na Ukrajině nesmí vést k americké ekonomické nadvládě a oslabení Evropské unie,“ prohlásil Bruno Le Maire.

„Nemůžeme se smířit s tím, že nám náš americký partner prodává svůj LNG za čtyřnásobek ceny, za kterou ho prodává americkým průmyslníkům,“ řekl francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire v projevu v Národním shromáždění v Paříži.

Tváří v tvář důsledkům války na Ukrajině, napětí s Ruskem a stávkám ve francouzských rafineriích Le Maire vysvětlil, že „hospodářské oslabení Evropy není v zájmu Spojených států, a proto musíme najít vyváženější hospodářské vztahy mezi našimi americkými spojenci a evropským kontinentem“.

Le Maire se potýká s chaotickou situací ve Francii v důsledku stávky v rafineriích a s problémy s výrobou elektřiny, které jsou způsobeny potížemi v několika atomových elektrárnách. Rostoucí ceny elektřiny a plynu tak ohrožujífrancouzský průmysl a podle odhadu společnosti France Industrie by mohly ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 způsobit pokles průmyslové výroby o 10 %.

Kromě francouzského ministra hospodářství přichází s kritikou také jeho německý protějšek: Robert Habeck obvinilněkolik států, včetně USA, z účtování nadměrných cen za zemní plyn.

Podle posledních informací jednají v současné době evropské energetické regulační orgány ve Washingtonu o nižších cenách břidlicového plynu dováženého ze Spojených států.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.