Emmanuel Macron po konferenci o klimatu: je nutné odškodnit zranitelné země

Prezident Macron chce v roce 2023 uspořádat summit v Paříži a finančně se tam vypořádat se „zranitelnými“ zeměmi.

Konference COP27 konaná v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch skončila v neděli 20. 11. 2022 v ranních hodinách s rozpačitě komentovanými výsledky a smíšenými pocity účastníků. Mnozí politici se z dlouhých hodin strávených debatami bez valného výsledku příliš neradovali, kupříkladu místopředseda Evropské komise Frans Timmermans byl rozčarován faktem, že summit nepřinutil k žádným zásadním opatřením největší producenty skleníkových plynů a v podobném duchu se vyjádřil i generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres. S nadějí a rozhodností pak ke komentáři výsledků konference přikročil francouzský prezident, který prohlásil, že chce „před příštím COP“ uspořádat summit  v Paříži.

Svůj úmysl zorganizovat summit v Paříži v roce 2023 Emmanuel Macron zveřejnil v průběhu nedělního závěru klimatické konference. Jeho cílem prý bude uzavřít „nový finanční pakt“ s chudými a zranitelnými zeměmi. “Potřebujeme nový finanční pakt s nejzranitelnějšími zeměmi (myšleno především chudé africké země trpící suchem). Budu na něm pracovat s našimi partnery na summitu v Paříži před příštím COP, který se má konat v Dubaji na konci roku 2023,“ oznámil prezident Francie na Twitteru. Konference COP27 se tématem odškodnění chudých zemí, které ke změně klimatu přispívají minimálně, ale doplácejí na ni nejvíce a problémy se suchem a vedry pak ústí v prohlubování chudoby, masové nepokoje a demonstrace, zabývala. Závěrem však byl dle mnohých komentářů spíše sporný text o pomoci chudým zemím postiženým klimatickými změnami, který je stejně bezzubý, jako neschopnost jednajících zemí stanovit nové ambice na snížení skleníkových plynů. Po přijetí tohoto dlouho diskutovaného textu se slova ujala francouzská ministryně pro energetickou transformaci Agnès Pannier-Runacher, která dala najevo své „zklamání“ z politiky v oblasti snižování skleníkových plynů. “Nebylo dosaženo žádného pokroku v potřebě vyvinout další úsilí ke snížení skleníkových plynů a postupnému vyřazení fosilních paliv. Je to skutečné zklamání,” uvedla na Twitteru. Vítá však přijatý text o pomoci chudým zemím o „ztrátách a škodách“, který popisuje jako „silný pokrok“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.