Německá závislost na surovinách roste

Německo musí dovážet 39 ze 46 kritických surovin. Studie zadaná vládou varuje před touto rostoucí závislostí.

Studie zadaná německou vládou varuje před rostoucí závislostí německých podniků na surovinách. Zatímco v roce 2011 bylo identifikováno 14 kritických surovin, v roce 2020 jich bylo už 30, uvádí poradenská společnost Ernst & Young (EY) ve své studii, kterou zadalo ministerstvo hospodářství a která byla nyní zveřejněna, informovala německá Tagesschau.

„Vzhledem k rostoucí poptávce po technologicky vyspělých a energeticky účinných inovacích nelze očekávat zmírnění tohoto vývoje,“ píše se dále. Studie klasifikuje 46 surovin jako „strategické“, protože mají velký význam pro výrobu důležitého zboží, zejména v odvětví špičkových technologií.

Německo je závislé na dovozu 39 těchto surovin. „Zvýšené riziko dodávek hrozí zejména u málo diverzifikovaných dodavatelských řetězců,“ uvádějí autoři studie. Stejně jako studie Institutu německého hospodářství (IW) dospívá EY k závěru, že závislost na Číně je vysoká zejména v případě vzácných zemin nebo lithia, které je důležité pro technologii baterií.

„Pokud být energetická transformace a přechod na klimaticky neutrální ekonomiku úspěšný, musíme si dlouhodobě zajistit přístup ke kritickým surovinám,“ uvedla Franziska Brantnerová, státní tajemnice Strany zelených na ministerstvu hospodářství a klimatu.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.