Německo zvažuje finanční podporu pro společnosti, které soutěží o kritické suroviny

Očekává se, že poptávka po mnoha surovinách v souvislosti s energetickou transformací prudce vzroste.

Aby si Německo zajistilo stabilní přístup ke kritickým surovinám, mohlo by finančně podpořit společnosti, které na světových trzích soutěží o materiály potřebné pro jeho plány energetické transformace, například lithium, kobalt nebo nikl, píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Německé ministerstvo pro klima a hospodářství (BMWK) zvažuje zavedení mechanismu, který již praktikuje japonská vláda a podle kterého mají společnosti nárok na finanční pomoc, pokud předloží plány dodávek kritických surovin a dalších komponentů. „Model financování, který by kombinoval soukromé a veřejné investice, by byl jednou z možností,“ řekla listu státní tajemnice Franziska Brantnerová. Cílem vlády by bylo motivovat podniky k diverzifikaci dodavatelské základny a zvýšení skladovacích kapacit pro kritické materiály, aby byly lépe připraveny na otřesy v zásobování. Podle Brantnerové by se měl každý takový model zaměřit nejen na získávání nových zdrojů, ale také na zpracování a recyklaci cenných materiálů, které jsou již v ekonomice k dispozici. „Navíc bychom měli zvážit sdružování nákupů, abychom podpořili zejména menší podniky,“ řekla Brantnerová a dodala, že stát by mohl také přímo nakupovat suroviny „ve strategických oblastech“.

Německo a Francie koncem září vyzvaly Evropskou komisi, aby urychleně zavedla zákon EU o kritických surovinách, neboť ruská válka na Ukrajině a následná energetická krize ukázaly, že je třeba se lépe připravit na výpadky dodávek. Očekává se, že poptávka po mnoha surovinách v souvislosti s energetickou transformací prudce vzroste, protože například prudký nárůst prodeje elektronických automobilů bude vyžadovat mnohem více lithia pro výrobu automobilových baterií. Plány na zvýšení domácí produkce tohoto klíčového materiálu pro přechod na novou energetiku, který je k dispozici jak v dolech, tak v hlubokých vrstvách, jež by mohly být využívány prostřednictvím geotermálních topných řešení, se v Německu zatím neujaly.

Zdroj: Benjamin Wehrmann, „Germany mulls financial support for companies competing for critical raw materials“ (Clean Energy Wire, 17.10.2022)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.