Může se Západ zbavit závislosti na čínských vzácných zeminách?

Washington se stále více soustředí na to, zda a jak může snížit závislost svého dodavatelského řetězce na Číně.

Bidenova administrativa nedávno rozšířila svá restriktivní opatření vůči čínským podnikům a oznámila opatření, která naznačují rostoucí snahu snížit zranitelnost USA vůči narušení čínského dovozu – zejména v případě prvků vzácných zemin (REE –  rare earth elements).

Prvky vzácných zemin, jako je neodym, yttrium a terbium, jsou klíčové materiály, které se běžně používají v chytrých telefonech, větrných turbínách a elektrických vozidlech. V současné době kontroluje Čína přibližně 80 % produkce vzácných zemin, uvedli Barbara Kelemenová a Alexander Stonor v příspěvku pro The Diplomat.

V srpnu vzrostla čínská těžební kvóta na vzácné zeminy – již pátým rokem v řadě – o 25 %. Svět je totiž hladový po vzácných minerálech, protože celosvětově roste zájem o elektromobily a další průmyslová odvětví závislá na vzácných minerálech. Závislost Západu na čínských REE se však stále více dostává do centra americké diskuse o oddělení dodavatelských řetězců.

Vzácné zeminy jako zbraň?

Přetrvávající dominance Číny v odvětví vzácných zemin vážně ovlivňuje schopnost Západu najít autonomní řešení na podporu vlastního obranného průmyslu, natož uvalit na Peking hospodářské sankce. Důvodem je nejspíše závislost západního vojenského průmyslu na čínských REE.

Prvky vzácných zemin jsou potřebné k výrobě stíhaček, ponorek a řízených střel, což znamená, že západní vojenské dodavatelské řetězce jsou velmi zranitelné vůči čínským rozhodnutím o omezení vývozu REE. Severoameričtí výrobci kritických nerostných surovin, kteří zatím nemají žádnou alternativu k zásobování vojenských aparátů, odhadují, že pokud by došlo ke konfrontaci, Čína by v případě války mohla přerušit dodávky kritických nerostných surovin do USA a vyčerpat americké zásoby nerostných surovin nezbytných pro obranný aparát za méně než 90 dní.

Čína si plně uvědomuje potenciální dopad takového embarga na západní vojenský aparát – závislost NATO na vzácných zeminách z Číny je zřejmě ještě větší než závislost na energiích z Ruska, míní autoři článku.

Celý článek najdete zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.