Tanzanie bude hrát významnější roli v dodávkách kovů pro baterie

Nikl a kobalt jsou dvě klíčové suroviny v lithium-iontových bateriích. Pozornost se tak obrací k projektu Kabanga Nickel, což má být největší ložisko sulfidu niklu na světě.

Australský těžební gigant BHP podpořil nově vznikající projekt na těžbu niklu a kobaltu v Tanzanii, protože největší světové těžební společnosti usilují o větší angažovanost v oblasti kovů, které mohou těžit z přechodu od fosilních paliv k čistší energii.

Nikl a kobalt jsou dvě klíčové suroviny v lithium-iontových bateriích, které jsou potřebné pro pohon rostoucího celosvětového vozového parku elektromobilů. Tyto kovy jsou naléhavě potřebné pro zavedení většího počtu elektromobilů, ale nedaří se jim držet krok s rostoucí poptávkou, protože výrobci automobilů po celém světě od Tesly po Volkswagen se snaží zajistit spolehlivé dlouhodobé dodávky. Investoři nyní sázejí na to, že do roku 2030 budou elektromobily představovat 40 % prodejů nových vozidel. Společnost BHP očekává, že poptávka po niklu se do poloviny století zčtyřnásobí.

Vzhledem k tomu, že světové vlády usilují o snížení spotřeby fosilních paliv a investoři nadále zvyšují tlak na těžební společnosti, aby snížily svou uhlíkovou stopu v souladu s cíli Pařížské dohody o odvrácení katastrofické změny klimatu, je dohoda společnosti BHP nejnovějším projevem toho, že největší světoví těžaři se stále více zaměřují na komodity, které se v tomto odvětví označují jako „komodity budoucnosti“. Patří mezi ně kovy, které budou stále více potřeba k pohonu revoluce v oblasti čisté energie a elektrifikace dopravy, jako je měď, nikl, lithium, kobalt a grafit.

Doto Biteko, tanzanský ministr nerostných surovin, uvítal investici společnosti Kabanga Nickel v zemi a uvedl, že Tanzanie je „připravena pomoci světu“ při výrobě a rafinaci základních kovů. „Tanzanie má vizi stát se důležitým centrem pro kritické dekarbonizační minerály,“ řekl.

Kabanga se může pochlubit největším ložiskem sulfidu niklu na světě, které je připraveno k rozvoji, a jehož zásoby ekvivalentu niklu in-situ se odhadují na 1,86 milionu tun a obsah niklu na místě činí 3,44 %. Tanzanská vláda má v projektu 16% podíl prostřednictvím místního partnerského subjektu Tembo Nickel Corporation. Investice bude použita na urychlení rozvoje projektu, včetně rozšířeného programu metalurgických vrtů až po aktualizovanou konečnou studii proveditelnosti, a na podporu plánů výstavby hydrometalurgické rafinerie. Očekává se, že tyto studie budou dokončeny do konce roku 2022, přičemž první produkce je plánována na rok 2025 a bude se zvyšovat směrem ke 40 000 tunám niklu, 6 000 tunám mědi a 3 000 tunám kobaltu, a to po dobu životnosti dolu přesahující třicet let.

Výrobou rafinovaných kovů bude společnost Kabanga Nickel sdílet větší hodnotu s obyvateli Tanzanie, což je v souladu s politickými iniciativami vlády v oblasti zušlechťování a přidávání hodnoty na místní úrovni. Tyto plně rafinované strategické kovy budou vyváženy přímo zákazníkům po celém světě, přičemž významná hodnota a přínosy zůstanou zachovány v zemi.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.