Poptávka po elektroautomobilech zvedla ceny niklu k desetiročnímu maximu

Kromě výroby baterií se zvýšila poptávka také po niklu na výrobu nerezové oceli v Číně.

Hodnota tříměsíčních niklových futures na Londýnské burze kovů (LME) dosáhla 22 420 dolarů za tunu. Je to nejvyšší hodnota od začátku srpna 2011, kdy cena činila 22 505 dolarů za tunu. Současný růst cen niklu začal v dubnu 2021, kdy se kov obchodoval za 16 000 dolarů za tunu.

Důvodem je rostoucí poptávka po niklu zejména pro výrobu elektrických vozidel, kde se tento kov používá pro baterie. Vedle toho ale také poklesly zásoby kovů na hlavních burzách, což cenu také zvýšilo. V současnosti se k výrobě baterií využívá asi 10 % světové produkce niklu, ale v budoucnosti by se dle odhadů mělo jednat o 35-40 %.

Kromě výroby baterií existují ještě další faktory, které zvyšují cenu a poptávku po niklu. Jedná se o nárůst zájmu o  výrobu nerezavějící oceli v Číně. Při této výrobě se nikl využívá. Před olympijskými hrami v Číně rovněž narostla cenová hladina. Ke zvýšení ceny niklu ale přispělo také zavedení vývozních cel na tento kov ze strany jednoho z jeho producentů, Indonésie.

Ruská firma, která je jedním z největších výrobců kovů na světě, Norilsk Nickel, plánuje zvýšení svojí produkce. V roce 2022 plánuje zvýšit výrobu na 205 000–215 000 tun.  V prosinci 2021 Ministerstvo přírodních zdrojů a životního prostředí rovněž informovalo o možnosti obnovení těžby niklu na nalezištích Južuralnikel, kde byla těžba a výroba zastavena v roce 2012 kvůli nízkým cenám.

Odhady nicméně předpokládají, že cena niklu bude během roku 2022 výrazně nižší než nynější spotové hodnoty.  Průměrná cena by se měla pohybovat kolem 18 tisíc dolarů za jednu tunu. Předpokládá se, že roce 2022 by měl být trh s niklem relativně vyrovnaný, i když rizika deficitu díky zvýšené poptávce a nižší nabídce budou i nadále existovat

K producentům niklu patří kromě Indonésie, jejíž kov není nejkvalitnější, také Rusko, Čína, Kanada a Austrálie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.