Premiérka Francie: důchodovou reformu odtajním již 15. prosince

Předsedkyně vlády Élisabeth Borneová v rozhovoru pro největší pařížský deník Le Parisien odhaluje své plány ohledně důchodové reformy.

Podle premiérky budou Francouzi muset pracovat do 65 let. V rozhovoru pro Parisien Élisabeth Borneová uvádí své představy a výhledy k důchodové reformě a potvrzuje, že 15. prosince budou odhaleny podrobnosti jejího plánu. Do té doby budou pokračovat konzultace a debaty, jak systém a nastavit a která řešení budou optimální. „Toto je závazek, který jsme si dali s prezidentem republiky před několika týdny. Harmonogram dodržíme a představení reformy proběhne před vánočními svátky,“ řekla Élisabeth Borneová. Prezident Emmanuel Macron nastavil reformu penzijního systému jako klíčovou prioritu pro svou vládu s odůvodněním, že Francie patří mezi země, kde je věk odchodu do důchodu (62 let) velmi časný. Zrušit chce i výjimky poskytující možnost odejít do penze dříve pro některé zaměstnance. Jeho plány však dlouhodobě narážejí na velké protesty a nesouhlas opozice, především levicového politika Jeana-Luca Mélenchona, který by naopak Francouze do důchodu posílal již v 60 letech.

„Závazek přijatý v kampani je pro nás 65 let,“ prohlašuje premiérka a připomíná, že „poslední cyklus diskusí vedených ministrem práce a sociálních věcí Olivierem Dussoptem se sociálními partnery teprve začíná.“ První generace, které reforma dotkne, bude ta z roku 1961. Poté bude reforma zaváděna postupně od roku 2023, aby se v roce 2031 dotkla všech zaměstnanců. „Reforma bude platit od léta 2023, tedy začne u generace narozené v druhé polovině roku 1961. Jaké plány má vláda s předčasným důchodem? Systém umožňující lidem odejít dva nebo čtyři roky před zákonným důchodovým věkem podle vlády zůstane zachován a bude dokonce ještě příznivější pro ty, kteří skutečně začali pracovat v časném věku.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.