Íránská vláda oznámila možnost změny zákona, podle kterého si ženy musí zahalovat hlavu

Návrh padl v souvislosti s dvouměsíčními protesty v zemi, které vyvolala smrt mladé Íránky.

Íránský generální prokurátor Mohammad Džafar Montazerí v nedělí 4. prosince uvedl, že parlament a soudní orgány zvažují možné změny zákona o hidžábu, píše britský list The Guardian.

Za důvod tohoto kroku se považují již dva měsíce trvající protesty, které vyvolala smrt 22leté Íránky kurdského původu Mahsy Aminiové, kterou úřady zatkly za údajné porušení práva šaría.

„Parlament i justice se zabývají otázkou, zda je třeba zákon změnit,“ uvedl v sobotu íránský generální prokurátor. Montazerí ve svém prohlášení neupřesnil, co konkrétně by mohly vládní úřady, které jsou „z velké části v rukou konzervativců“, v zákoně změnit, dodává k tomu The Guardian. Íránský prezident Ebrahím Raísí v sobotu prohlásil, že republikánské a islámské základy Íránu jsou zakotveny v ústavě, ale „existují metody uplatňování ústavy, které mohou být flexibilní“.

Podle íránského generálního prokurátora lze první rozhodnutí očekávat za týden či dva.

Nevládní organizace Iran Human Right uvedla minulý týden, že při celonárodních protestech v uplynulých dvou měsících bylo bezpečnostními silami zabito nejméně 448 lidí. OSN uvedla, že zatčeno bylo v souvislosti s protesty kolem 14 tisíc lidí, včetně dětí.

Mezi zatčenými je také íránská filmová hvězda Mitra Hadždžarová, která byla v sobotu zadržena ve svém domě, uvedl deník The Guardian. Herečka byla zatčena za to, že si veřejně sundala šátek na znamení solidarity s protestním hnutím.

Šátek hidžáb se stal v Íránu povinným pro všechny ženy v dubnu 1983, čtyři roky po islámské revoluci, která svrhla monarchii podporovanou USA. Nošení pokrývky hlavy je v Íránu stále velmi citlivým tématem. Zdejší konzervativci trvají na tom, že by měl být povinný, zatímco reformisté chtějí ponechat jeho nošení na individuální volbě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.