Švýcarsko hlásí velký nárůst pracovní neschopnosti z důvodů psychických onemocnění

Nárůst pracovní neschopnosti zaměstnanců z důvodu duševní choroby se stal velkým problémem v alpské zemi.

Švýcarská média si povšimla faktu, že přestávky v práci kvůli duševní nemoci jsou u tamních zaměstnanců rekordně vysoké. Podle hodnocení citovaného v neděli curyšským deníkem NZZ am Sonntag, se počet zaměstnanců, kteří přestanou chodit do práce kvůli problémům s duševním zdravím letos ve srovnání s rokem 2021 zvýšil o 20 %. Vyjádření k problému poskytl Andreas Heimer ze společnosti PK Rück, která se specializuje na zajištění penzijních fondů. Jeho hodnocení je založeno na údajích od zhruba 250 000 zaměstnanců z 6 000 společností. Podle Heimera nejde o efekt pandemie Covid, ale o strukturální jev. Zjištěné případy jsou závažné: postižení pracovníci chybí v průměru 11 měsíců. „Často neexistuje jasné terapeutické stanovisko pro tyto nové typy žádostí, co ale existuje je velký prostor při interpretaci,“  říká Heimer v rozhovoru. Varuje též před novým trendem, který se vztahuje k invalidnímu pojištění:  „Mnoho postižených se nebude moci vrátit do práce na dlouhou dobu nebo dokonce odejde navždy do důchodu.“

Počet nových invalidních důchodců loni vzrostl a každý druhý případ je duševní onemocnění. Zaměstnanci prý hlásí nové druhy duševních nemocí, jako jsou posttraumatické stresové poruchy, poruchy adaptace, únavový syndrom a post-Covid syndrom. To by mohlo mít dominový efekt na počet lidí s nárokem na invalidní pojištění. V loňském roce vzrostl počet nových žadatelů o invalidní pojištění dokonce o 16 %, přičemž každý druhý z těchto případů byl psychického původu. Další švýcarský deník Le Matin Dimanche, který také informuje o tomto výrazném nárůstu nemocenské z psychologických důvodů, uvádí, že 70 % postižených patří do kategorie zaměstnanců. Velký nárůst nákladů hlásí zdravotní pojišťovny. Ekonomické ztráty spojené s těmito nemocemi se podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) každý rok odhadují na více než 20 miliard CHF.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.