Klesají prodeje piva, padá také světová spotřeba alkoholu

Financial Times. Lidé pijí méně alkohol, napsaly Financial Times na základě posledních statistických výstupů. Čísla ukázala, že spotřeba alkoholických nápojů minulý rok klesla o 1,3 %. Takovýto pokles překvapil, protože se očekával vzhledem k ekonomickému růstu spíše vzestup. Mezi ekonomickým růstem a spotřebou alkoholu byla totiž dříve patrná korelace. Minulý rok vzrostl světový produkt o 3,1 %. Důvodem mohou být určité regulace či slabost na rozvíjejících se trzích. Pokles byl dán především propadem u piva.

Pokles se projevil u Číny, ale i u Ruska a Brazílie, které ovšem v minulém roce zažívaly ekonomickou recesi. Čína jako obrovský trh je v hledáčku analytiků, kteří tvrdí, že již zažila svůj „beer peak“, tedy že spotřeba piva již dosáhla svého vrcholu a bude dále klesat.

O v USA spotřeba piva klesá. Například pivovar Anheuser-Busch ztrácí vůči specifičtějším značkám. A trh piva celkově ztrácí vůči tvrdému alkoholu – např. whisce.

Své oživení zažívá i gin, zejména v Evropě, ale obliba vodky slábne.

Spotřeba alkoholu na hlavu ve vyspělých zemích už třicet let klesá. Ale spotřebitelé preferují kvalitnější alkohol – pít lépe, ne více. Odráží se to v datech u ginu, tequily a whisky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.