3D tisk se uplatní i v odvětví výroby baterií

Nedaleko Drážďan běží produkce nového typu baterií: přináší větší hustotu energie a mnohonásobně delší nabíjecí cykly.

V létě 2021 byla v saském Döbelnu zahájena výroba 3D tištěných baterií na bázi lithia s tekutým elektrolytem. Tyto baterie mají potenciál způsobit revoluci v odvětví elektromobilů a zajistit masové skladování obnovitelné energie způsobem šetrným k životnímu prostředí a udržitelným způsobem, informuje portál firmy Blackstone Technology.

Firmou vyvinutý proces 3D tisku může výrazně snížit náklady na výrobu baterií. Nabízí také větší flexibilitu výroby a může zvýšit hustotu energie o 20 % ve srovnání se současnými technologiemi výroby baterií. Lze také snížit spotřebu materiálu až o 10 %.

Baterie se dají vyrábět v mnoha různých tvarech a formátech. Výroba pomocí 3D tisku umožňuje optimálně přizpůsobit baterie dostupným instalačním prostorům. Od elektrických autobusů po akumulátorové šroubováky. Současnými metodami zatím takového stupně flexibility nelze dosáhnout, nebo jen s velkým úsilím.

Společnost Blackstone vyvíjí inovativní technologie baterií orientované na budoucnost a společně se svými partnery klade velký důraz na recyklaci baterií a materiálů. Opětovné využití vzácných zemin a minerálů považuje za klíčovou technologii pro úspěch energetického přechodu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.