Švýcaři jsou kritizováni – nechtějí vyzbrojovat Ukrajinu

Švýcarská neutralita ohledně vyzbrojování Ukrajiny se na zasedání Světového ekonomického fóra dostala pod velký tlak.

Vysocí představitelé na výročním shromáždění Světového ekonomického fóra (WEF) zpochybnili švýcarský princip neutrality. Předsedkyně Evropské komise, generální tajemník NATO a starosta Kyjeva společně vyzvali na zasedání WEF v Davosu k vyzbrojení Ukrajiny. „Zdržet se hlasování není volba. Každý musí mít jasno ve svém stanovisku: zákon nebo zákon síly, demokracie a základní práva nebo autokracie,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zároveň uznala, že rozhodnutí, zda povolit dodávky zbraní na Ukrajinu musí udělat samo Švýcarsko. „Je pro mě velmi těžké soudit, protože to není moje odpovědnost; je to skutečně švýcarský přístup,“ řekla francouzským médiím na otázku, zda by alpský národ měl porušit svou neutralitu a umožnit zásobování Ukrajiny municí.

Na fóru hovořil i Generální tajemník NATO, Nor Jens Stoltenberg, který podpořil výzvu předsedkyně a vyzval všechny státy, aby pomohly poskytnout vojenskou podporu Ukrajině. „V případě Ukrajiny nejde o neutralitu. Jde o respektování práva na sebeobranu, ochranu právního státu a obranu Charty OSN,“ řekl. K otázce neutrality se pak svým příspěvkem připojil i starosta Kyjeva, bývalý boxer těžké váhy a syn sovětského důstojníka působícího v severočeské Mimoni Vitali Kličko. „Chápeme Švýcarsko a jeho neutralitu, ale v tuto chvíli, pokud jde o společné hodnoty, nelze být neutrální,“ řekl v rozhovoru pro švýcarský tisk. Kličko vyzval Švýcarsko, aby „dodalo obranné zbraně, které chrání životy lidí, například systémy protivzdušné obrany“. Kterou další pomoc by alpská země měla podle některých evropských zemí podpořit? Německo kupříkladu chce, aby mu Švýcarsko povolilo dodávat tanky se švýcarskými komponenty na Ukrajinu. Španělsko by zase rádo reexportovalo švýcarské vybavení na Ukrajinu.

Jaká je švýcarská odpověď vrcholným představitelům? Podle tamního sociálnědemokratického ministra vnitra Alaina Berseta nebyla prohlášení von der Leyenové kritikou vůči Švýcarsku. Berset se domnívá, že postoj vynucený švýcarskou neutralitou ve válce na Ukrajině „byl dobře pochopen“. S předsedkyní Evropské komise souhlasí, že „zdržení se není možné“. “Proto jsme obnovili evropské sankce proti Rusku,” řekl tisku. V souvislosti s používáním švýcarské munice Ukrajinou však zopakoval, že zákon o neutralitě zakazuje nejen vývoz, ale i reexport švýcarských zbraní. Berset dodal, že doložka byla součástí smluv podepsaných s partnerskými zeměmi.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.