Nigérie spouští domácí systém bezhotovostních plateb

Nigerijská centrální banka nastartovala systém bezhotovostních plateb nastavený svým občanům na míru. Má konkurovat zahraničním kartám, jako jsou Mastercard a Visa.

Západoafrická Nigérie se připojuje k Číně, Rusku, Indii a Turecku a zavádí domácí systém platebních karet a bezhotovostního platebního styku. Nigérijská centrální banka (CBN) minulý týden spustila tzv. domácí kartové schéma, které bude konkurovat zahraničním kartám, jako jsou Mastercard a Visa. Cílem banky je udělat z největší africké ekonomiky bezhotovostní společnost a zároveň ušetřit zemi poplatky za zahraniční transakce. Podíl plateb kartou v Nigérii v průběhu let vzrostl, řady občanů se ale změna netknula. „Problémy, které omezily začlenění Nigerijců, tkví ve vysokých nákladech na kartové služby v důsledku devizových požadavků mezinárodních karetních schémat a ve skutečnosti, že stávající kartové produkty neřeší místní zvláštnosti nigerijského trhu,“ komentuje situaci Godwin Emefiele, guvernér centrální banky Nigérie. Kartové schéma se jmenuje AfriGo a je ve vlastnictví CBN a dalších nigerijských bank.

Nejlidnatější africký stát Nigérie má více než 200 milionů lidí a většina stále používá hotovost, protože žijí ve venkovských oblastech, kde nejsou banky. Mezinárodní poskytovatelé karetních služeb, jako jsou Mastercard a Visa, budou v zemi působit i nadále. Guvernér Emefiele se domnívá, že AfriGo bude znamenat především poskytnutí více možností pro domácí spotřebitele a zároveň podporu poskytování služeb inovativnějším, nákladově efektivnějším a konkurenceschopnějším způsobem, než tomu bylo doposud. Kromě úspor a benefitů pro místní občany může být vnímáno rovněž jako symbol národní hrdosti pro své osvojitele. Hodnota transakcí kartou v roce 2021 v Nigérii dosáhla hodnoty 18,2 miliardy dolarů, je tedy zřejmé, že Nigérie je obrovským trhem, kterému z velké části doposud dominovali globální hráči jako Mastercard a Visa následováni africkým digitálním systémem Verve od Interswitch. Vytvořením národního schématu plateb bude možno konkurovat dominantní pozici již etablovaných výše zmíněných tří hráčů. „V této době, kdy globálně přetrvávají problémy s devizovými měnami, je pro mě důležité říci, že jsme přišli s touto kartou, abychom zajistili, že všechny online transakce kartou nyní s okamžitou platností začnou probíhat v nigerijském národním domácím systému,“ uvádí guvernér. „… mnoho karet, které používáme, v současnosti účtuje v cizí měně. Se spuštěním národní tuzemské karty se však všechny tuzemské transakce budou provádět v národním tuzemském kartovém schématu,“ dodal dále. Tento „domácí“ systém je první svého druhu v Africe.

Ilustrační foto: Autor – GodwinPaya, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62636066

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.