Švýcaři mají hlasovat o zachování hotovosti

Lidovou iniciativu pro zachování peněz a bankovek zahájilo švýcarské libertariánské hnutí (Mouvement libertaire suisse). Bezhotovostní transakce vnímají jako nesvobodu.

Libertarianismus je skupina politických ideologií, jejichž hlavním cílem je dosažení maximální osobní svobody a nezávislosti. Občan státu si podle nich nemá nechat nikým zasahovat do svých svobod a práv a právě svoboda jeho obyvatel je základem zdravého státu. Libertariáni jsou pro snižování daní, kritizují deficity státního rozpočtu a někteří z nich chtějí návrat k alespoň částečnému zlatému krytí. V médiích jsou často citováni jako krajní pravice, proti čemuž se brání. Švýcarské libertariánské hnutí je nyní hojně skloňováno v médiích, dává totiž o sobě hlasitě vědět v boji za zachování hotovostních peněz. „Hotovost je svoboda,“ proklamují příznivci iniciativy s tím, že by mělo jít o „absolutní prioritu Švýcarska“. Hnutí se obává úplné digitalizace peněžních transakcí. Snaží se zabránit zrušení hotovosti pomocí ústavní záruky a zabezpečit, aby Švýcarsko mělo vždy dostatek peněz a bankovek. Navrhují také, že jakýkoli krok ke zrušení švýcarského franku by musel schválit lid a kantony.

Švýcarský politický systém se vyznačuje velmi vysokou mírou občanské participace. Jedním z pilířů švýcarské přímé demokracie je princip lidové iniciativy, který umožňuje občanům navrhnout celkovou nebo částečnou reformu ústavy. Aby iniciativa nabyla platnost, musí během 18 měsíců získat alespoň 100 000 podpisů občanů, po jejich shromáždění pak dochází k celostátnímu hlasování. Libertariánské hnutí zatím podle švýcarsko-německého periodika Neue Zürcher Zeitung (NZZ an Sonntag) sesbíralo více než 157 000 podpisů, z toho více než 111 000 již bylo ověřeno. Autoři iniciativy mají obavy z rozšíření elektronických transakcí a obávají se, že hotovost bude nakonec zrušena. Chtějí tento trend zvrátit, přičemž ho považují za ohrožení svobody a rozšíření možností a nástrojů, jak sledovat lidi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.