Etiopie zakazuje sociální sítě

Nejen Rusko či Írán se rozhodly omezit vliv sociálních sítí na svých územích. Mezi státy, které vypínají Facebook či Telegram se nyní zařadila i Etiopie.

V africké zemi s 115 miliony obyvatel (zvané též Habeš) omezují užívání některých komunikačních platforem a panují tu obavy z úplného vypnutí internetu. K němu již v minulosti došlo v některých oblastech Tigraje, regionu, kde až do loňského listopadu probíhala dvouletá zuřivá občanská válka. Londýnská společnost Netblocks, která monitoruje kybernetickou bezpečnost a správu internetu, včetně přístupu k internetu, uvedla, že současná omezení v Etiopii se týkají Facebooku, Messengeru, Telegramu a TikToku. Dokud internet funguje, uživatelé sociálních sítí mohou porušovat zákaz a mohou se na své profily na nich dostat pomocí softwaru virtuálních privátních sítí (VPN), úplné vypnutí internetu by samozřejmě zabránilo i tomuto. Londýnská výzkumná společnost TOP10VPN přitom uvedla, že poptávka po VPN v Etiopii v posledních dnech raketově vzrostla (o 1 430 %).

Co bylo důvodem k tomuto kroku vedení země? V poslední době dochází k opětovnému zostřování napětí v hluboce náboženské společnosti, které vedlo mj i k uzavřením škol. Pravoslavní křesťané tvoří 43 % populace, což z nich dělá největší a nejvlivnější náboženskou skupinu v Etiopii. Vláda omezila sociální média a platformy pro zasílání zpráv po rozkolu v této církvi, kdy existují důvodné obavy, že situace může dále eskalovat. Šlo o spor, ve kterém tři arcibiskupové z Oromie (nejlidnatější region země obklopující Addis Abebu), poté, co byli exkomunikováni pro ustavení odtrženého synodu a byl jim zakázán vstup do kostelů patřících k pravoslavné církvi, obvinili hlavní církev z etnické diskriminace a potlačování náboženské rozmanitosti v zemi. Podle nich pravoslavnou církev příliš dlouho kulturně ovládaly jiné etnické skupiny a diskriminace byla i v oblasti jazyka, ve kterém byly vedeny bohoslužby (ty by se podle nich měly konat daleko častěji  v oromském jazyce).

Cílem aktuálních omezení nastolených vedením země je zabránit občanům, aby se domlouvali na shromažďování, které by mohlo ještě eskalovat současné náboženské napětí a střety, při kterých bylo podle prohlášení Etiopské komise pro lidská práva v Shashamane (město v Oromii) zabito osm lidí. Úřady zakázaly protesty obou stran. Někteří příznivci hlavní církve proto zase naopak rozzlobeně obviňují úřady z podpory odtržené náboženské skupiny a dokonce z použití nadměrné síly proti svým stoupencům bezpečnostními složkami. Na internetu tito věřící proklamovali, že se zákazu vzepřou a budou se na protest shromážďovat, aby ukázali sílu své církve. Ta je jednou z nejstarších v subsaharské Africe a Etiopie je jedním z mála regionů, kde existovala před příchodem evropských misionářů. Vládní taktika vypnutí internetu v zemi nebude použita poprvé, jen zřídka se tak ovšem děje v hlavním městě Addis Abebě. Tam chce nyní vláda zabezpečit klid i z toho důvodu, že se zde příští týden bude konat každoroční summit Africké Unie. Bude se jednat o první setkání organizace od podpisu mírové dohody a nepokoje by v této situaci byly velmi nežádoucí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.