Finsko: Bezdomovectví lze díky úzké spolupráci vymýtit do roku 2027

Finský model Housing First pro snižování a ukončování bezdomovectví si v posledních letech získal velkou mezinárodní pozornost.

Zpráva, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo životního prostředí, zkoumá trendy v oblasti bezdomovectví a prostředky, kterými lze bezdomovectví odstranit, informoval vládní web.

Zpravodaj Juha Kaakinen vyzývá k pokračování práce v souladu s principem Housing First (bydlení na prvním místě) a k dalšímu rozvoji, aby byla podpora snadno dostupná.

„Dnes panuje široká shoda na potřebě vymýtit bezdomovectví ve Finsku, ale před časem to bylo považováno za utopický cíl. Nyní je jen třeba podniknout konkrétní kroky k jeho dosažení. Potřebujeme národní program na vymýcení bezdomovectví do roku 2027. Je důležité, aby se všechny politické strany k tomuto programu zavázaly a zajistily pro něj odpovídající zdroje,“ říká ministryně životního prostředí Maria Ohisalová.

Finsku se podařilo zvrátit trend v oblasti bezdomovectví

Finsko je jedinou zemí v Evropě, kde bezdomovectví klesá. Kromě Finska došlo k pozitivnímu vývoji v Norsku a v poslední době také v Dánsku a Skotsku.

Podle statistik Finského centra pro financování a rozvoj bydlení (ARA) se v letech 2008-2022 snížil počet osaměle žijících bezdomovců o 54 % a počet osob dlouhodobě bez domova o 68 %.

„Dlouhodobé úsilí přináší dobré výsledky a velká skupina odborníků, kteří se k cíli hlásí a spolupracují, budí důvěru. Silná kultura spolupráce a politická vůle umožnily snížit bezdomovectví a považovat jeho vymýcení za realistický cíl,“ říká zpravodaj Juha Kaakinen. Vymýcení bezdomovectví ve Finsku v praxi znamená, že nikdo nežije venku a nikdo není propuštěn z jakékoli instituce bez nabídky vhodného bydlení.

Potřeba víceprofesní nízkoprahové podpory

Pozornost by měla být věnována decentralizovaným, mobilním a specializovaným službám, které pomáhají zejména osobám dlouhodobě bez domova. Musíme také zajistit, aby se s bezdomovectvím nesetkávali noví lidé, i když stále většímu počtu lidí hrozí ztráta bytu z ekonomických důvodů. Proto je důležité multiprofesní poradenství v oblasti bydlení a prevence vystěhování.

Zpráva navrhuje národní program, který by posílil koordinaci a financování. Klíčovými otázkami, které je třeba rozvíjet, vznesenými ve zprávě, jsou trvalá řešení bydlenínepřetržitá služba bydlení, jejímž cílem je minimalizovat dočasná řešení. Je také zapotřebí více výzkumů a lepší využití prázdných bytů.

Co znamená ukončit bezdomovectví?

Namísto přijetí starého mýtu, že bezdomovectví je nevyhnutelné („vždycky budou bezdomovci“) se na bezdomovectví pohlíží jako na omezený sociální problém, který musí a může být řešen. Ukončení bezdomovectví se stalo široce přijímanou, společensky důležitou a záslužnou záležitostí.

Četné mezinárodní studie ukázaly, že ukončení bezdomovectví je také ekonomicky výhodnou investicí. Ve Finsku provedla nejrozsáhlejší hodnocení nákladové efektivity ukončování bezdomovectví v roce 2011 Technická univerzita v Tampere, a to na základě rozsáhlých údajů o využívání služeb v různých odvětvích, které se týkaly konkrétních klientů. Studie zjistila, že poskytnutím bydlení a podpory jednomu bezdomovci ušetří společnost nejméně 15 000 eur na osobu a rok. Výsledek studie lze považovat za minimální odhad, protože explicitně nezohledňuje ani nevypočítává ekonomický dopad ztracených let života nebo daňových příjmů v důsledku bezdomovectví. Lze také odhadnout, že nákladová efektivita bydlení se v průběhu času zvyšuje, protože potřeba podpory klesá a obyvatel se může vrátit do práce.

Nákladově nejefektivnějším způsobem řešení bezdomovectví je prevence bezdomovectví, v níž hraje klíčovou roli poradenství v oblasti bydlení. Poradenská služba pro bydlení města Helsinky odhadla, že úspory z prevence bezdomovectví se mohou pohybovat v rozmezí od 17 000 do 52 000 eur na osobu ročně, v závislosti na životní situaci a využívaných službách.

Bezdomovectví je extrémní formou vyloučení, a proto je řešení bezdomovectví důležité pro snížení sociálních nerovností…

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.