Argentina zažívá skoro 100% inflaci

Argentina má jedny z nejrychleji rostoucích cen na světě. Rozpočty zaměstnanců jsou napjaté, životní náklady převyšují mzdy.

Argentina už několik let bojuje s prudkým růstem cen. V souladu s prognózami zaznamenala v lednu letošního roku zrychlení měsíční inflace o 6 %, zatímco roční míra inflace dosáhla 98,8 %. Je to nejvyšší hodnota od hyperinflace, kterou Argentina zažila v 90. letech 20. století.

Prudká inflace zasáhla hospodářství a donutila centrální banku zvýšit úrokové sazby na neuvěřitelných 75 %. Před letošními říjnovými parlamentními volbami to značně ubralo na popularitě středolevé peronistické vlády prezidenta Alberta Fernándeze. V průzkumech nyní vede konzervativní opozice, protože Argentinci mají inflace plné zuby a mnozí vládu viní ze špatného řízení ekonomiky a tištění peněz, píše Al Džazíra.

Inflace v roce 2022 dosáhla 95 % a v letošním roce by mohla navzdory vládním opatřením ještě zrychlit. Mnozí Argentinci byli nuceni změnit své nákupní zvyklosti a omezit dražší zboží.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.