Komunisté dosáhli v Salcburku senzačního výsledku

Rakouská lidová strana (ÖVP) utrpěla v nedělních zemských volbách v Salcburku těžkou porážku. Druhou nejsilnější silou se stali Svobodní (FPÖ), kteří dosáhli v této spolkové zemi rekordního výsledku. Skvělého výsledku dosáhla KPÖ Plus, která se do zemského parlamentu dostala s 11,66 %.

Vzestup FPÖ se očekával, stejně jako prudký propad konzervativců: od vyšetřování proti bývalému kancléři Sebastianu Kurzovi, řadě členů jeho štábu a straně samotné je pro ÖVP velmi obtížné získat zpět důvěru voličů, upozornily noviny Süddeutsche Zeitung.

Za skutečnou senzaci je však považován vstup KPÖ Plus, jak se v Salcbursku říká levicovým stranám, pod vedením lídra kandidátky Kaye-Michaela Dankla. Po štýrském hlavním městě Štýrském Hradci, kterému vládne starostka z řad KPÖ, zasedne nyní KPÖ také v salcburském zemském parlamentu. Sympatický mladý politik Dankl bodoval především bytovou politikou a slíbil nabídnout celoplošné zemské bytové a sociální poradenství. Předražené nájmy jsou jedním z největších problémů života v regionu, který láká mnoho turistů, ale pro samotné Salcburčany je jen stěží dostupný.

Signál pro jinou politiku

„Volební výsledek je silným signálem, že lidé chtějí jinou a poctivou politiku. Politiku, která konečně řeší extrémně drahé náklady na bydlení a explodující ceny energií. Politiku, která zabrání tomu, aby mnozí lidé měli navzdory práci příliš málo na živobytí. Politiku, která zajistí, že žádné dítě nebude vyrůstat v chudobě. Volební výsledek je tak zároveň varovným výstřelem pro zavedené strany: místo výmluv se musí vážně zabývat problémy a výzvami. Vstup KPÖ Plus je malou senzací, už jen proto, že jsme tento vstup zvládli s malými prostředky, ale velkým srdcem a duší. Nemáme za sebou parlamentní stranu a nemáme miliony z daní jako ostatní strany. Mnoho hlasů pro nás znovu podtrhuje, že stále více lidí je přesvědčeno, že jim zavedené strany škodí,“ uvedl Kay-Michael Dankl na stranickém webu.

Podle Dankla „stále chybí politická většina pro politiku, která by se skutečně zasadila o dostupné nájmy, dobrou péči a rozumný vzdělávací systém“. Vstup do zemského parlamentu přináší KPÖ Plus „více možností, jak věci ovlivnit“.

Dankl již čtyři roky dokazuje jako radní v Salcburku, že je důvěryhodným zastáncem sociálních otázek a dostupného bydlení. Z jeho iniciativy pochází sociální tarif pro městská koupaliště pod širým nebem a depozitní fond na nájemné. A důsledně se zastává lidí v nouzi – ve své malé kanceláři pro ně uspořádal více než 500 konzultací – po vzoru komunistů ve Štýrském Hradci.

Syn dětské lékařky a truhláře se již v raném věku začal zajímat o politiku. Jako školák žil Dankl s rodinou tři a půl roku v USA. „Tam jsem viděl, kam to vede, když velké firmy se zájmem o zisk ovládají všechno – ve zdravotnictví, v bydlení, ve školství,“ říká. Po maturitě a návratu do Salcburku začal v roce 2005 (tehdy mu ještě nebylo 17 let) studovat historii a začal se angažovat v politice.

Ve svém uvážlivém a jednoduchém politickém stylu vždy mísí nadsázku, někdy i pořádnou dávku polemiky. Dankl kritizuje „spekulanty“, „paralelní společnosti bohatých“ a „drahé prestižní projekty“ hejtmana Wilfrieda Haslauera. Tím si vysloužil obvinění, že je levicovým populistou. Dankl to odmítá. „Zabýváme se tématy, která jsou velmi blízká každodennímu životu lidí. Jsou to často drobnosti, ale pro ty, kterých se to týká, velmi důležité – například zda je pro starší lidi místo k sezení při čekání na autobus nebo zda si ještě mohou dovolit nakrmit svého domácího mazlíčka.“

Jako politický vzor uvádí Dankl Elke Kahrovou, starostku Štýrského Hradce za KPÖ. Stejně jako ona i on věnuje část svého politického platu. „Vysoké platy vedou pouze k odtržené politice.“ Každý měsíc jde dobrých 400 eur z jeho platu obecního zastupitele, který činí asi 1800 eur čistého, na fond pomoci. Nikdo z jeho spolustraníků si ani po volbách nechce nechat z politické činnosti více než průměrný plat kvalifikovaného dělníka, říká Dankl. „To je asi 2 300 eur čistého.“

To, že KPÖ je politickými odpůrci stále spojována se zločiny komunismu, zapřísáhlého antifašistu nerozčiluje. „Je jedno, jestli tomu říkám komunismus, socialismus nebo obecné dobro: jde nám o otázku základních potřeb každodenního života. Bydlení, teplo, světlo, zdravotnictví a veřejná doprava nesmí být ponechány trhu a zájmům zisku. To je dobrý obchod pro několik málo lidí, ale velmi špatný obchod pro lidi.“

Výsledky voleb do zemského parlamentu v Salcburku. Zdroj: ORF.at

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.