Švýcarský model detekuje stres z toho, jak klikáme a píšeme

Výzkumníci z Federálního technologického institutu v Curychu vyvinuli model, který umožňuje zjistit stres podle toho, jak lidé používají počítačovou myš a klávesnici.

“Zdá se, že způsob, jakým píšeme na klávesnici a pohybujeme myší, je lepším prediktorem toho, jak se cítíme ve stresu v kancelářském prostředí, než naše srdeční frekvence,” říká autorka studie Mara Nägelinová, kterou v úterý citovala tisková zpráva Federálního technologického institutu ETH ve švýcarském Curychu. Studie zjistila, že lidé, kteří jsou ve stresu, pohybují ukazatelem myši častěji a méně přesně. Při psaní také dělají více chyb. Vědci z ETH pozorovali 90 účastníků studie v laboratoři, kde zkoumaní plnili kancelářské úkoly způsobem co nejbližším realitě, jako je plánování schůzek nebo zaznamenávání a analýza dat. Při výzkumu monitorovali chování účastníků při práci s myší a klávesnicí a také jejich srdeční tep. Účastníci byli během experimentu také několikrát tázáni, zda se cítí ve stresu.

V současné době vědci model testují též na datech švýcarských zaměstnanců, kteří souhlasili s tím, že si na svém pracovišti pomocí aplikace nechají zaznamenávat používání myši a klávesnice a také údaje o svém srdci. Stejná aplikace se také pravidelně dotazuje zaměstnanců na jejich subjektivní úroveň stresu. Podle ETH Zurich by výsledky měly být k dispozici do konce roku. Zjišťování stresu na pracovišti však s sebou přináší i některé ožehavé otázky. “Jediný způsob, jak lidé naši technologii přijmou a budou ji používat, je zaručit, že budeme jejich údaje anonymizovat a chránit,” říká psycholožka Jasmine Kerr, spoluautorka zprávy. “Chceme pomoci pracovníkům včas rozpoznat stres, ne vytvořit monitorovací nástroj pro firmy.” Výsledky výzkum by podle autorů mohly pomoci i předcházet dalšímu stresu na pracovišti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.