Ochrana afrických oceánů slouží zájmům velkých zahraničních společností

Spolu se znečištěním jsou nadměrný a nezákonný rybolov hlavními faktory, které přispívají k vyčerpání afrických rybích populací a uvrhují lidi do chudoby.

Cenné africké oceánské zdroje přitahují zájem cizích států, zejména západníchasijských.

Způsob, jakým tyto zdroje využívají, může být problematický, protože tyto oceány nabízejí širokou škálu důležitých zdrojů – od ryb po nerosty a uhlovodíky –, které jsou rovněž klíčové pro ekonomiku a potravinovou bezpečnost kontinentu, napsali Ifesinachi Okafor-Yarwoodová a Freedom C. Onuoha pro The Conversation.

V některých zemích však převažují zahraniční zájmy. Například těžbu ropy, lodní dopravu, přístavní infrastrukturuprůmyslový rybolov na kontinentu někdy ovládají zahraniční společnosti.

Těžbě ropy v Angole například dominují velké mezinárodní společnosti zabývající se průzkumem a těžbou ropy, jako je Total (Francie) se 41% podílem na trhu, Chevron (USA) s 26 %, Exxon Mobil (USA) s 19 % a BP (Spojené království) s 13 %.

A tak přestože jsou tyto vody pro africké země a jejich občany životně důležité, zahraniční aktéři budou jednat způsobem, který je v jejich nejlepším zájmu – někdy na úkor afrických zemí a občanů.

Jeden z příkladů se týká námořní (oceánské) bezpečnosti. Úmluva OSN o mořském právu (UNCLOS) stanoví, že pobřežní země jsou odpovědné za řízení bezpečnosti svých teritoriálních vod (do 12 námořních mil od pobřeží) a výlučných ekonomických zón mezi 12 a 200 námořními mílemi od pobřeží. To zahrnuje ochranu před protiprávními činy na moři, jako je nezákonný rybolov, pirátství a ozbrojené loupeže, terorismus a další související trestné činy.

Stejná úmluva však umožňuje ostatním zemím zasahovat proti pirátství například ve výlučných ekonomických zónách.

Na základě našich odborných znalostí o správě a bezpečnosti afrických námořních záležitostí jsme prozkoumaliliteraturu, databáze politických dokumentů a zprávy o námořní bezpečnosti, abychom zjistili, jak neafrické země selektivně formulují to, co představuje hrozby. To, jak jsou tyto hrozby formulovány, určuje reakci na ně a způsob, jakým jsou tyto reakce financovány. Výsledkem je, že to podkopává holistické pojetí námořní bezpečnosti, které by bylo prospěšné pro africké obyvatele.

Tvrdíme, že neafrické země se zaměřují na pirátství a ozbrojené loupeže na moři, které ohrožují těžbu zdrojů, dopravu a bezpečnost. Stěží se zaměřují na ochranu afrických mořských zdrojů, zejména před znečištěním a nezákonným rybolovem způsobeným cizími mocnostmi.

Tento přístup je nelogický. Neuznává, že existuje souvislost mezi deprivací a námořními zločiny, včetně pirátství a ozbrojených loupeží na moři. Africké pobřežní komunity, z nichž mnohé jsou již nyní marginalizované a deprivované, jsou vysoce závislé na mořských zdrojích. Vyčerpání těchto zdrojů jejich situaci jen zhoršuje. Pokud nebude ochrana afrických mořských zdrojů upřednostňována, uvrhne to lidi do ještě větší chudoby a bude pokračovat koloběh nejistoty na moři.

Boj s pirátstvím

Zahraniční zaměření na pirátství je jasné. V Adenském zálivu (východní Afrika) a Guinejském zálivu (západní a střední Afrika) bylo vydáno více než 20 rezolucí Rady bezpečnosti OSN nebo prohlášení prezidentů k pirátství.

Pirátství je problém. Může zahrnovat únosy za výkupné a v extrémních případech může vést až ke smrti členů posádky. V letech 2005-2012 získali piráti v Adenském zálivu za výkupné odhadem 500 milionů USD. Téměř 2 000 námořníků bylo uneseno a mnoho z nich bylo zabito.

V době největšího pirátství v Guinejském zálivu si piráti ročně přišli na 4 miliony dolarů.

První rezoluce OSN o pirátství v Africe byly přijaty v Adenském zálivu v roce 2008 a v Guinejském zálivu v roce 2011. Od té doby se počet případů pirátství v obou zálivech snížil.

Ryby a životní prostředí

Problémem však je, že africké státy se musí zaměřit na ochranu rybích populací a životního prostředí, které ovlivňuje živobytí a zdroje potravin afrických občanů. Některé hrozby – například znečištění ropou a nelegální rybolov – mají často na svědomí zahraniční subjekty.

Ryby jsou zdrojem potravy a příjmů pro miliony Afričanů. Když je úlovků ryb méně, zvyšuje se chudoba, počet dětí, které nechodí do školy, a špatný zdravotní stav.

Přesto, jak jsme zjistili během našeho výzkumu, neexistují žádné rezoluce OSN týkající se zhoršování životního prostředí nebo drancování mořských zdrojů. To je obvykle způsobeno znečištěnímnezákonným rybolovem, kterého se dopouštějí zahraniční společnosti a plavidla na vzdálených vodách.

Na ministerské konferenci Světové obchodní organizace v roce 2022 byla přijata dohoda o ukončení škodlivých dotací na rybolov, které umožňují nadměrný a nezákonný rybolov. K dnešnímu dni však k dohodě přistoupily pouze čtyři země.

Spolu se znečištěním jsou nadměrný a nezákonný rybolov hlavními faktory, které přispívají k vyčerpání afrických rybích populací a uvrhují lidi do chudoby. Například v západní Africe se příjmy drobných rybářů mezi lety 2006 a 2016 snížily až o 40 %. Snížení úlovků vedlo také ke snížení dostupnosti a zvýšení cen ryb pro místní spotřebu.

Nelegální rybolov

Nezákonný rybolov, prováděný převážně zahraničními loďstvy, zhoršuje vyčerpání rybích populací. Má obrovský dopad na ekonomiku. V západní Africe stojí šest zemí ročně přibližně 2,3 miliardy USD.

Navzdory úspěchu mezinárodní koalice při potírání pirátství v Adenském zálivu představuje nelegální rybolov cizích plavidel i nadále významnou hrozbu pro potravinovou a ekonomickou bezpečnost milionů Afričanů.

Ironií je, že nelegální rybolov je uváděn jako hlavní faktor, který přispívá k pirátství v Adenském zálivu. A v Guinejském zálivu historické znečištění způsobené zahraničními ropnými společnostmi a následná deprivace vedly k militantním náladám, které přerostly v pirátství.

Je pravděpodobné, že čím více lidí se dostává do chudoby, tím více jich je tlačeno k trestné činnosti, včetně pirátství.

Přesunutí pozornosti

Zaměřit se hlavně na pirátství není řešením. Je třeba řešit jeho základní příčiny – vyčerpané zásoby ryb, ztrátu zdrojů obživy a chudobu.

Námořní bezpečnosti a ochrany v Africe bude dosaženo pouze tehdy, když se stejná pozornost a zdroje, které africké vlády a jejich zahraniční protějšky věnují boji proti pirátství, rozšíří na udržitelný rybolov a omezování znečištění moří.

Dosažení této rovnováhy vyžaduje několik jasných opatření.

5 kroků, které je třeba učinit

Zaprvé, Africká unie a regionální hospodářská společenství musí přijmout společná opatření, aby prosadily ukončení vykořisťovatelských vztahů v oceánských zdrojích kontinentu. To zahrnuje naléhání na OSN, aby uznala nezákonný rybolov a související trestné činy za vážné bezpečnostní hrozby.

Mezinárodní partneři se musí přenést přes rétoriku a přestat financovat využívání zdrojů kontinentu prostřednictvím dotací, které umožňují legální využívání vyčerpaných druhů a nelegální rybolov.

Za druhé by africké státy měly přijmout holistický přístup k námořní bezpečnosti, který podporuje spolupráci a součinnost napříč odvětvími, jak je uvedeno v AIMS 2050Chartě z Lomé. Tento přístup by měl využívat opatření proti pirátství k boji proti nezákonnému rybolovu a souvisejícím činnostem.

Zatřetí, aby bylo možné pochopit dopad hrozeb pro námořní bezpečnost a těžbu zdrojů, měly by být při formulování politik a strategií zohledněny hlasy Afričanů (na úrovni komunit).

Začtvrté, ačkoli se daří omezovat pirátství, současný přístup k námořní bezpečnosti v Africe není udržitelný. Je třeba řešit základní příčiny nejistoty, jako je nezaměstnanost mladých lidí a zhoršování životního prostředí. To vyžaduje naléhavou pozornost se zaměřením na sociální a ekologický blahobyt.

Snížení počtu případů pirátství a ozbrojených loupeží na moři, zejména v Guinejském zálivu, je výsledkem spolupráce, kooperace a koordinace mezi regionálními námořnictvy a jejich partnery. Tento přístup je všeobecně uznáván jako udržitelný. Měl by být zachován a rozšířen na řešení dalších bezpečnostních hrozeb na moři.

Přijetí těchto kroků zajistí, že nikdo nezůstane pozadu a že vyhlídky kontinentu na budoucí prosperitu nebudou ohroženy.

Autoři: Ifesinachi Okafor-Yarwoodová (přednášející, University of St Andrews), Freedom C. Onuoha (profesor politologie, Nigerijská univerzita)

Zdroj: The Conversation, „Africa’s oceans are being protected to serve the interests of big foreign corporates“ (26.04.2023)

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.