Poptávka po cestování do EU se v Rusku mírně zvýšila

Přes složitost vízové procedury i letecké logistiky vzrostl v dubnu zájem o cesty do EU.

Navzdory potížím se získáním schengenských víz začaly ruské cestovní kanceláře nabízet zájezdy do zemí EU. Poptávka po evropských dovolených však dosahuje pouze 15-20 % úrovně před rokem 2019, uvedly ruské noviny Kommersant. Dalšímu oživení budou bránit nejen vízové překážky, ale i složitá logistika letů.

Do začátku konfliktu na Ukrajině činila poptávka po cestách do EU 70-80 % zahraničních cest, v minulém roce se snížila na 20 %. V dubnu se zatím poptávka po schengenských vízech zvýšila o 30 až 40 %. Dmitrij Gorin, viceprezident Ruského svazu cestovního ruchu, říká, že nyní se cest do zemí Schengenské dohody uskutečňuje maximálně 15-20 % ve srovnání s rokem 2019.

Nejoblíbenějšími turistickými destinacemi jsou Francie, Itálie a Španělsko. Podle odhadů společnosti Yandex.Travel tvoří lety do evropských destinací 1,3 % všech rezervací, zatímco o rok dříve to bylo 0,9 %. Další cestovní portál Ostrovok.ru dodává, že země Schengenské dohody se na celkovém prodeji hotelů podílejí 12 % a tento podíl je od začátku roku stabilní.

V dubnu loňského roku klesl počet dokumentů přijatých konzuláty evropských zemí o 70-80 %. V průběhu roku se zkomplikovalo i samotné vízové řízení: počet volných míst pro podání dokumentů je omezen, prodloužila se doba pro jejich posouzení a jsou vyžadována další potvrzení. Za poslední rok se počet zamítnutých žádostí o schengenská víza zvýšil o 10-20 %.

Nejčastějšími důvody jsou nesprávné použití předchozích víz či nedostatek finančních prostředků na účtu. Ve vízových centrech Španělska a Francie je nyní obtížné se přihlásit k podání žádosti o vízum, v případě Itálie a Řecka zůstávají volná místa. Noviny uvedly, že kromě toho existují pořadníky pro žádost o německá víza, ale tato destinace není mezi ruskými turisty oblíbená.

Kromě komplikované vízové procedury odrazuje ruské turisty od cest do zemí EU i složitá logistika letů (přes Turecko, Arménii nebo Kuvajt), takže ruští turisté se přeorientovali na jiné destinace.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.