Německá vláda chce výrazně usnadnit připojení miniaturních solárních systémů

Malé solární systémy pro balkony nebo fasády domů jsou stále oblíbenější.

Instalace „balkónových elektráren“ se solárním pohonem v německých domácnostech by se měla zjednodušit snížením regulačních překážek, navrhuje ministerstvo hospodářství (BMWK) v návrhu zákona, informoval portál Clean Energy Wire.

Připojení malých zásuvných fotovoltaických (FVE) jednotek na balkony nebo fasády domů by mělo být podle návrhu zákona usnadněno zkrácením zákonných požadavků, přiznáním práva nájemníkům provozovat tyto systémy v pronajatých bytech a zajištěním možnosti zapojení solárních jednotek pomocí běžných zásuvek.

Kromě toho chce ministerstvo hospodářství povolit připojení výkonu až 800 wattů do domovní sítě oproti současnému limitu 600 wattů. V současné době se spotřebitelé, kteří chtějí instalovat zásuvná solární zařízení, potýkají s překážkami, jako je nutná výměna elektroměru, souhlas majitele domu a nutnost vyplnit dva samostatné registrační formuláře.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.