Turecko a Švédsko budou jednat o švédském členství v NATO

Ankara se nyní ocitá pod tlakem ohledně přijetí Švédska do NATO; obě země mají znovu jednat v druhé polovině června.

Švédsko a Turecko se dohodly, že během června budou jednat o možnostech švédského členství v NATO, uvedl v neděli generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po setkání s Recepem Tayipem Erdoğanem v Turecku.

Šéf NATO zdůraznil, že „Švédsko podniklo významné konkrétní kroky, aby vyhovělo obavám Turecka“, a oznámil, že obě strany se sejdou v týdnu od 12. června.

Stoltenberg dále naznačil, že by otázka mohla být vyřešena do červencového summitu NATO ve Vilniusu.

Švédsko a Finsko požádaly o vstup do NATO v květnu 2022. Turecko a Maďarsko protahovaly schvalovací procesy v parlamentech obou zemí a nakonec umožnily Finsku stát se členem, ale stále zadržovaly souhlas s přihláškou Švédska. Jako hlavní důvody Ankara uváděla především obavy z podpory kurdských skupin ze strany Švédska a také z omezení vývozu zbraní. Dalším faktorem byly podle pozorovatelů květnové prezidentské volby v Turecku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.