EU zvažuje rozsáhlý balíček pomoci Tunisku

Evropská unie navrhuje severoafrické zemi finanční pomoc v rámci rozvoje její ekonomiky, ale i řešení migrační krize.

Informaci o plánované pomoci Tunisku minulý týden uvedli představitelé EU. Ta by mohla Tunisku půjčit více než 1 miliardu eur (1,07 miliardy dolarů) na rozvoj jeho poškozené ekonomiky, záchranu státních financí a řešení migrační krize. Většina prostředků, které by mohly být poskytnuty, je však podmíněna schválením hospodářských reforem. Nabídku oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během návštěvy Tuniska spolu s nizozemským premiérem Markem Rutte a italskou premiérkou Giorgií Meloniovou, která je znepokojena migrací přes Středozemní moře. Jejich snaha, podnícená rostoucími obavami o stabilitu Tuniska, je součástí posledního pokusu hlavních dárců přesvědčit prezidenta Kaise Saída, aby souhlasil s podmínkami záchranného úvěru Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši 1,9 miliardy dolarů. Saíd dosud odmítal přijmout půjčky MMF dlouhodobě s tím, že „Tunisko není na prodej“. Nepřeje si v zemi zavádět opatření, která MMF vyžaduje, jakými jsou na snížení dotací a restrukturalizace ztrátových státních podniků s tím, že by v takovém případě hrozily v Tunisku sociální nepokoje. Tuniská státní média před pár dny citovala Saída, který na setkání s evropskými představiteli uvedl, že “řešení nemohou mít podobu diktátu a MMF by měl své předpisy přehodnotit”.

Představitelé EU na druhou stranu tvrdí, že Tunisku téměř vypršel čas na to, aby souhlasilo s půjčkou a odvrátilo kolaps svých státních financí. Panují u nich obavy z krize v Tunisku a další přílivové vlny migrace, zároveň však nejsou ochotni severoafrické zemi půjčit peníze bez ujištění, že budou v zemi zavedeny vyžadované reformy vedoucí k bezproblémovému splácení peněz. Vyjednávání o případné pozměněné dohodě s MMF může trvat ještě několik měsíců. Zastánkyní tohoto řešení je italská premiérka Meloniová, jež se pokouší prosadit řešení situace naléháním na MMF, aby zmírnil podmínky svého úvěrového programu. V informačním přehledu zveřejněném EU se uvádí, že tento orgán je ochoten půjčit Tunisku až 900 milionů eur na pomoc jeho makrofinancím. 150 milionů eur na rozpočtovou podporu “v kontextu programu reforem” by podle Ursuly von Leyenové mohla v letošním roce poskytnout EU, stejně jako 100 milionů eur na správu hranic, pátrací a záchranné akce, operace proti pašerákům a návraty nelegálních migrantů. Tuniští představitelé chtějí s EU v boji proti nelegální migraci spolupracovat, Saíd však rovněž uvedl, že: “Řešení, po kterém někteří tajně volají, je usazování migrantů výměnou za peníze, což není ani humánní, ani přijatelné.” Von der Leyenová zase zdůrazňuje, že Evropa pomáhá tuniské ekonomice, a to i jinými způsoby, včetně digitálního kabelového spojení s Evropou v hodnotě 150 milionů eur a projektu vývozu energie z obnovitelných zdrojů v hodnotě 300 milionů eur. Šéfka evropské komise slibuje, že EU rovněž rozšíří možnosti studia, práce a odborné přípravy mladých Tunisanů v EU, aby jim pomohla rozvíjet dovednosti, které by mohly být využity k posílení tuniské ekonomiky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.