Dopis dělníkům míru

O tom, co může každý člověk toužící po světě bez války udělat pro mír, píše na pozadí Mezinárodní konference o míru na Ukrajině Milan Daniel.

Destrukce kam se podíváš: léta občanské války s tisíci mrtvými, zraněnými a materiálními škodami. Více než rok války regulérní, která přinesla proti pahorku z minulosti horu hoře. Mrtvých desetitisíce, zraněných statisíce, škody se snad ani nedají spočítat. Zničený Nord Stream, ochuzený uran v Chmelnickém, Kachovka. Aktuálně další vlna jatek. Miliony lidí prchnuvších z vlastní země.

Neptejme se, kdo z toho má prospěch. To je zřejmé. Stejně jako to, kdo tím trpí a má sám pramalou možnost tento stav změnit.

O uplynulém víkendu se ve Vídni konala Mezinárodní konference o míru na Ukrajině, o které česká média, která se jinak tak ráda jednostranně rochní v probíhajících hrůzách, neztratila ani slovo. Z české strany se jí účastnili prvosignatáři iniciativy Mír a spravedlnost Jan Kavan, Matěj Stropnický a Miroslav Prokeš. Jejich kolegy byl nejen známý americký ekonom Jeffrey Sachs, ale míroví aktivisté z celého světa.

O konferenci píše přímo z Vídně a plný text přijaté výzvy přináší na svém blogu Přemysl Janýr.

Soustředěný tlak mírových iniciativ je důležitý, pro válčící strany a jejich podporovatele nepříjemný, ale uspět může jen tehdy, dostane-li se mu podpory od obyčejných dělníků míru. U nás v Čechách, na Moravě a ve Slezsku jsou jich – jak mj. dokládá počet podpisů pod výše zmíněnou výzvou – tisíce. My všichni, kteří s odporem hledíme na to, jak oficiální místa místo dialogu podporují krvavou konfrontaci, se nemůžeme zastavit s perem v ruce nad podpisovým archem.

Během jara proběhly na Slovensku i v Čechách mírové pochody za účasti stovek lidí. O poznání méně se schází každý pátek úderem devatenácté hodiny v řadě center našich měst lidé, aby svou touhu po míru dali najevo svícením.

Můžeme ale mnohem více. Můžeme využít i těchto komunit k tomu, abychom oslovili poslance. Dali jim najevo, že mezi námi jsou stále ti, kteří jednu okupaci v minulosti zažili a nepřejí si novou. Že chceme být ve své zemi suverény a hlavně – že chceme mír.

Najít si kontakt na místně příslušné zákonodárce a sjednat si s nimi schůzku není až takový problém.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.