Polsko mluví veřejně o zhoršení vztahů s Ukrajinou

Podle slov polského náměstka ministra zahraničí nejsou vztahy spojenců v poslední době „nejlepší“. Kromě minulosti je zastínila i otázka vývozu ukrajinského obilí.

Vztahy mezi Polskem a Ukrajinou nejsou v poslední době „nejlepší“, tak označil současnou spolupráci mezi oběma zeměmi polský náměstek ministra zahraničí Pawel Jabloński v rozhovoru pro RMF FM.

„Nikdo to neskrývá. Mám dojem, že je to dáno tím, že tam bohužel vzplály nějaké emoce. My jsme tady trochu shovívaví – no, protože samozřejmě stát je napadán – ale neměl by také napadat své spojence“, řekl Jabloński v rozhlasovém pořadu na adresu současných vztahů mezi Polskem a Ukrajinou.

Náměstek ministra také dodal, že Ukrajina má i nadále podporu Polska, takovou, jenž je v souladu s národními zájmy Polska: „Řídíme se politikou polského národního zájmu. Podporujeme Ukrajinu v míře, která je v polském národním zájmu. Vždy tomu tak bylo a vždy tomu tak bude.“

Jabloński také v rozhovoru řekl, že „Neodhalení volyňského zločinu zůstává hlavním problémem v polsko-ukrajinských vztazích.“

Deník The Telegraph uvedl, že dalším  zdrojem sporů je otázka exportu ukrajinského obilí.  Polsko požaduje, aby Evropská komise rozšířila zákaz dovozu obilí z Ukrajiny na pět příhraničních zemí. V nejhorším případě polské úřady oznámily, že uzavřou své hranice pro dovoz tohoto zboží.

Vedoucí Úřadu mezinárodních vztahů kanceláře polského prezidenta Marcin Przydacz pak připomněl Ukrajině, jak velkou pomoc jí Polsko poskytlo a že by si to země „měla pamatovat a být vděčná“. Poté si ukrajinské úřady předvolaly polského velvyslance k rozhovoru a později byl také ukrajinský velvyslanec předvolán k rozhovoru s polskými úřady.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.