Které země jsou čistými vývozci a dovozci?

Velký obchodní deficit může být stejně škodlivý jako velký obchodní přebytek.

Čína, Rusko a Norsko jsou země světa, které vyvážejí mnohem více, než dovážejí (v peněžním vyjádření), protože seznam byl po energetické krizi na Ukrajině přeuspořádán, upozornil web Statista. Vývozci nyní velmi drahých fosilních paliv zaznamenali posuny ve svých obchodních bilancích směrem k výnosnějšímu vývozu. Čína, která do zahraničí dodává elektroniku a kovy, ale také spotřební zboží, zaznamenala trvalejší vzestup směrem k zemi s největším obchodním přebytkem na světě, protože její ekonomika, která je silně zaměřena na vývoz, se úspěšně přeorientovala na dražší produkty. Zapojení Číny do obchodu se zemním plynem však bylo rovněž označeno za faktor, který zvýšil hodnotu jejího vývozu v roce 2022. V neposlední řadě bylo celkově zpochybněno její vedení záznamů.

Tradiční exportní země, jako je Čína, Německo a Japonsko, byly v minulosti ostře kritizovány za své obchodní přebytky a obviňovány z toho, že místo aby investovaly peníze do dlouhodobé pomoci trhům, tak je zadržují. V případě Číny je její přebytek zvláště výrazný ve vztahu ke Spojeným státům, které jsou s velkým náskokem největším čistým dovozcem na světě. To byl hlavní faktor obchodní války Donalda Trumpa s touto zemí, která začala na začátku roku 2018.

Německo, které je velkým vývozcem strojů a automobilů, také vydělává na vývozu mnohem více, než kolik utratí za dovoz, což se nelíbí Evropské unii, která v minulosti upozorňovala na přebytek obchodní bilance a požadovala investice, zvýšení mezd a snížení daní. To má podle EU podpořit domácí poptávku a dát obchodním partnerům se slabší výkonností možnost vyvážet do Německa a zlepšit vlastní ekonomiku. Německo zatím varování většinou raději ignorovalo.

Přesto může být velký obchodní deficit stejně škodlivý jako velký obchodní přebytek. V případě USA, které od Číny ve velké míře nakupují, způsobil obchodní deficit nárůst amerického dluhu vůči Číně, čímž se USA obávají závislosti. Vzhledem k tomu, že čínská měna není prosta vládních zásahů, mnozí se také domnívají, že Čína má nespravedlivou výhodu, pokud jde o to, jak konkurenceschopný je její vývoz.

Země s obchodním deficitem nebo přebytkem v roce 2022 (v miliardách dolarů). Zdroj: Statista.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.