Vědci vyvrátili „pravidlo deseti tisíc kroků“

Zdravotní plusy a preventivní účinky má už něco mezi 2500 až 4000 kroků chůze denně, i když stále platí čím více, tím lépe.

Vědci provedli studii, která vyvrátila „pravidlo deseti tisíc kroků“. Dříve se mělo za to, že právě tolik kroků je třeba denně ujít, abychom si udrželi zdravý životní styl, píše nová studie European Journal of Preventive Cardiology.

V nové studii bylo toto číslo sníženo na polovinu, tedy na 4-5 tisíc kroků denně. Nicméně vědci také došli k závěru, že čím více kroků denně, tím lépe pro naše zdraví.

Studie se zúčastnilo 227 000 lidí. Průměrný věk účastníků byl 64 let. Během experimentu bylo zjištěno, že 500 kroků denně snižuje riziko úmrtí o 7 % a tisíc kroků o 15 %.  Zároveň 2-4 tisíce kroků denně snižují riziko závažných onemocnění o 40 %. Kromě toho autoři studie pozorovali silnou inverzní nelineární souvislost mezi počtem kroků a úmrtností ze všech příčin s významnými rozdíly mezi mladšími a staršími skupinami.

Studie se jako první vůbec zabývala nejen věkem a pohlavím, ale také regionálními rozdíly na základě klimatických pásem. Zajímala se o vliv až 20 000 kroků denně na výsledky a potvrzuje, že čím více, tím lépe. Analýza ukázala, že zdravotně přínosné je počet od 2500 až 4000 kroků za den, což už podkopává dosavadní definici sedavého způsobu života.

Vědci také znovu potvrdili, že sedavý způsob života zvyšuje riziko úmrtí, a to i na kardiovaskulární onemocnění. Podle WHO zemřou ročně více než 3 miliony lidí v důsledku nedostatku pohybu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.