Finsko se chce díky klimatické změně stát vinařskou zemí

Současná vláda chce usilovat o status vinařské země na základě návrhu zdejšího sdružení vinařů.

Současná finská vláda chce z Finska udělat země produkující víno podle standardů Evropské unie, uvedla finská veřejnoprávní televize YLE.

Sdružení finských vinařů Viininkasvattajat ry usiluje o toto označení od loňského srpna, kdy byl návrh doručen ministerstvu zemědělství a lesnictví. Předseda sdružení Kari Latvus řekl, že by tento status zpřesnil předpisy a také zlepšil možnosti pro rozvoj vinařství v zemi. Latvus věří, že Finsko má potenciál se stát zemí, která produkuje víno.

Současná produkce vína v severské zemi je velmi malá a funguje převážně na experimentální bázi. Existují ale i profesionální pěstitelé. Podle sdružení finských vinařů byla v roce 2022 průměrná sklizeň vinné révy 146 kg. Medián se pohyboval kolem 30 kg.

Článek uvedl, že příčinou, proč je finská vinařská produkce v tak malém měřítku je mimo jiné skutečnost, že existují obtíže při uvádění na trh a prodeji: podle současné legislativy a práva EU nelze tyto nápoje z hroznů označit jako víno. Latvus zdůraznil, že prvním krokem je, aby pěstitelé a výrobci mohli svoje víno nazvat vínem.

Ovšem přesto nikdo neočekává nějaký boom výroby vína ve Finsku, byť by se zemi podařilo získat status producenta vína. Latvus uvedl, že produkce vína bude na začátku malá a během let by se mohlo jednat o několik desítek producentů.  První úroda po vysazení vinné révy je tři až pět let, navíc výroba vína vyžaduje znalosti a dovednosti, které je třeba nejprve zvládnout.

Sousední Švédsko je zemí se statusem producenta vína od roku 1999. V současnosti hlavně na jihu Švédska působí asi 50 vinic s celkovou rozlohou 250 hektarů.

Možnosti pěstování a výroby vína přinesla do severských zemí klimatická změna. Teplejší klima a také vývoj nových hybridních typů vinné révy otevírají i Finsku takovou možnost. Latvus uvedl, že Finsko by mohlo začít s růžovými víny a sekty, protože červená vína jsou o dost náročnější.

Kromě možnosti označovat svá vína slovem „víno“ a nikoliv jemný alkoholický nápoj vyrobený z vinné révy, jak to nyní vyžaduje evropská legislativa, by finští vinaři mohli dosáhnout i na dotace z EU až v hodnotě 1 miliardy euro. Podle odhadů by Finsko mohlo statusu vinařské země dosáhnout v roce 2028, kdy začne nové období financování společné zemědělské politiky.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.