V Německu narůstá počet mladých lidí, kteří nejsou finančně soběstační

Podle nedávné studie Spolkového statistického úřadu (Destatis) si polovina mladých lidí ve věku 15 až 24 let v Německu již nevydělává na vlastní živobytí.

Jen o něco více než třetina německé mládeže je finančně nezávislá na státu a příbuzných. Vyplývá to z údajůSpolkového statistického úřadu. Podle nich byli v roce 2022 rodiče nebo jiní rodinní příslušníci hlavním zdrojem příjmů přibližně poloviny Němců ve věku 15 až 24 let.

Jak ukazuje graf webu Statista níže, podíl těchto mladých lidí se v posledních 30 letech vždy pohyboval mezi 40 a 54 procenty. Podíl osob, které se financují z vlastního zaměstnání, byl naposledy nejvyšší v roce 1994. V roce 2022 bylo vlastní zaměstnání hlavním zdrojem příjmů jen pro zhruba 38,2 % z nich.

Podíl osob ve věku 15 až 24 let, které se musí spoléhat především na veřejné dávky, aby vyšly s penězi, činil v Německu v roce 1991 přibližně 7,3 %, zatímco v poslední době to bylo 11,1 %. Tato závislost na státu se projevuje také v podílu 15 až 24letých, kteří nechodí do školy ani se neúčastní odborného vzdělávání. Ten v roce 2022 činil 6,8 %.

Jak upozornil Focus, pro tento vývoj se uvádějí dva hlavní důvody. Zaprvé, příliv migrantů má značný vliv. Za druhé, vrcholí krize ve vzdělávání. Od roku 2006 se výrazně zvýšil počet studentů prvních ročníků, zatímco počet učňů se snížil.

Friedrich Hubert Esser, prezident Spolkového institutu pro odborné vzdělávání a přípravu (BIBB – Bundesinstituts für Berufsbildung), vyjádřil nad tímto vývojem znepokojení a zdůraznil, že „nedostatek kvalifikovaných pracovníků bude mít v některých systémově důležitých odvětvích během několika let katastrofální dopad“. Varoval, že tento nedostatek může zpomalit růst i transformaci.

Dalším faktorem je migrace do Německa. V současné době žije v rodinách, které pobírají státní dávky, přibližně 1,8 milionu nezletilých dětí. Počet dětí a mladých lidí bez německého občanství, kteří jsou závislí na státní podpoře, se od roku 2010 téměř ztrojnásobil.

Graf ukazuje hlavní zdroje příjmů osob ve věku 15-24 let v Německu. Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.