Německo: Téměř polovina uprchlíků z Ukrajiny chce zůstat

Více než milion lidí z Ukrajiny hledá v Německu útočiště před ruskou invazí. Mnoho z nich jsou ženy se svými dětmi.

Dobrý rok po začátku války na Ukrajině se situace ukrajinských uprchlíků v Německu výrazně zlepšila a integrace postupuje. Naprostá většina z více než milionu uprchlíků žije v soukromých bytech a účastní se jazykových a integračních kurzů. Stále více ukrajinských uprchlíků si nachází práci. Podíl ukrajinských uprchlíků, kteří chtějí v Německu zůstat i dlouhodobě, se od léta 2022 zvýšil z 39 na 44 procent.

To jsou nejdůležitější výsledky druhého velkého průzkumu mezi uprchlíky z Ukrajiny v Německu. Studie je společným výzkumným projektem Institutu pro výzkum zaměstnanosti (IAB), Spolkového institutu pro výzkum obyvatelstva (BiB), Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) a Německého institutu pro hospodářský výzkum (DIW Berlin).

„Průběžný závěr je poměrně povzbudivý – sociální participace zaznamenala významný pokrok,“ uvedl Markus Grabka z DIW. „Uprchlíci potřebují plánovací jistotu, zda budou moci v Německu zůstat dlouhodobě – i když válka skončí. Vyhlídky jsou nesmírně důležité, zejména pro získání německého občanství a nástup do výdělečného zaměstnání,“ zdůraznila Yuliya Kosyakova z IAB.

V současné době je právo pobytu pro uprchlíky z Ukrajiny omezeno do března 2024. „Investice do sociální participace a zaměstnanosti vyžadují spolehlivé pobytové perspektivy, a to jak pro samotné ukrajinské uprchlíky, tak pro německou společnost,“ upozorňují výzkumníci.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.