Německo má od roku 1972 deficit porodnosti

Kromě prodlužující se střední délky života má na stárnutí německé populace vliv také prudký pokles počtu narozených dětí v posledních desetiletích.

Od roku 1972 v Německu každoročně umírá více lidí, než se rodí. Infografika webu Statista vychází z údajůSpolkového statistického úřadu. Tento deficit porodnosti se v poslední době zvyšuje a v loňském roce dosáhl svého vrcholu se záporným saldem 327 000 osob. Kromě prodlužující se střední délky života má na stárnutí německé populace vliv také prudký pokles počtu narozených dětí v posledních desetiletích. V roce 1950 se na území dnešní Spolkové republiky Německo narodilo dobrých 1,1 milionu dětí, v roce 2022 to bylo přibližně 739 tisíc.

Počet narozených dětí prudce vzrostl zejména na konci 50. let a v roce 1964 dosáhl nejvyššího počtu téměř 1,4 milionu novorozenců. Po tomto tzv. baby boomu následoval prudký pokles počtu narozených dětí. Důležitými faktory pro to byla mimo jiné participace na trhu práce spojená s emancipací žen a rozšíření antikoncepčních pilulek. Nejnižší porodnost od roku 1946 byla zaznamenána v roce 2011: v tomto roce se narodilo necelých 662 700 dětí. Tento grafukazuje, jak moc se v příštích desetiletích změní věková struktura německé populace.

Počet narozených a zemřelých v Německu. Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.