Západ potřebuje plán B, aby ukončil válku na Ukrajině, říká švýcarský bezpečnostní expert

Thomas Greminger, vedoucí ženevského Centra pro bezpečnostní politiku, říká, že Západ musí zvážit plán B s Ruskem, aby zajistil dlouhodobou stabilitu Evropy. To prý zahrnuje i dialog s Ruskem.

“Stabilita v Evropě může existovat pouze s Ruskem, nikoli proti němu,” řekl Greminger v rozhovoru médiím. “Podmínkou podle něj ovšem je, aby Moskva byla připravena opět hrát podle pravidel.” Před vedením ženevského Centra pro bezpečnostní politiku byl Greminger v letech 2010-2017 švýcarským velvyslancem při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Poté se stal generálním tajemníkem této organizace.  Během této doby se podílel na snaze o deeskalaci napětí po ruské anexi Krymu v roce 2014. Greminger nyní v médiích vyzval Západ, aby začal přemýšlet o jiných možnostech, než je současný plán časově neomezené vojenské podpory Ukrajiny. “Potřebujete plán B,” řekl. “V určitém okamžiku se toto zúží na otázku: chcete velmi dlouhou a velmi drahou válku – nebo ukončení konfliktu, i když to bude neuspokojivé?”. Plán B by podle něj zahrnoval jednání o příměří, které by následně vedlo k diskusím o územních nárocích. I když to bude mít pro Ukrajinu politickou cenu, věří, že by se mohlo najít dočasné řešení, o kterém by se znovu jednalo, až bude v Rusku u moci nová vláda. Uvedl, že ženevské Centrum pro bezpečnostní politiku pracuje na bezpečnostních zárukách, které by Ukrajina měla v budoucnu mít.

“Jsem přesvědčen, že jednoho dne budeme muset s Rusy znovu jednat a pokusit se vrátit k určitým kooperativním prvkům v evropské bezpečnosti,” tvrdí Greminger. “Čistě konfrontační politika je příliš drahá a z dlouhodobého hlediska příliš riskantní.” Švýcarsko může hrát důležitou roli v humanitární oblasti a při obnově, ale mělo by dělat víc. Může být také velkorysé při přijímání uprchlíků. Může také “diskrétně podporovat dialog”. Nebylo by v roli oficiálního zprostředkovatele, ale to “neznamená, že nelze udělat mnoho v zákulisí”. Ženeva by podle něj mohla hrát roli, jako tomu bylo v minulosti, jako místo pro rozhovory, a to i neformálními kanály. Rusové “oceňují dobrou infrastrukturu a odborné znalosti v Ženevě. Jsou mnohem pragmatičtější, než naznačuje oficiální postoj,” dodal Greminger.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.