Čína se chystá otřást pozicí dolaru v globálních peněžních tocích

Digitální jüan je díky blockchainovému projektu mBridge výzvou pro nadvládu amerického dolaru v denních devizových tocích v hodnotě 7 bilionů dolarů.

Čína je uprostřed vývoje digitální platformy mBridge pro převody peněz po celém světě, která obchází americké banky. Tento proces postupuje tak rychle, že někteří evropští a američtí pozorovatelé považují tuto platformu za nového konkurenta dolarových plateb.

Projekt mBridge, který vyvíjejí Čína, Thajsko, Hongkong a Spojené arabské emiráty, bude mít pravděpodobně do konce roku hotový základní funkční produkt a probíhá ve spolupráci s Bankou pro mezinárodní platby ve Švýcarsku.

Nová platforma bude zahrnovat digitální jüan a další digitální měny čínské centrální banky a má potenciál otřást pozicí dolaru na globální scéně, napsala agentura Bloomberg.

Kritici platformy tvrdí, že digitální alternativa k dolarovému zúčtování by mohla usnadnit obcházení sankcí, daní a pravidel pro praní špinavých peněz. Jako další riziko vidí potom rozdělení globálních plateb do konkurenčních systémů, což by přispívalo k dalšímu geopolitickému napětí.

Měnové transakce v dolarech se denně rovnají zhruba 6,6 bilionu dolarů. Asi 32 bilionů dolarů ročního světového obchodu fakturuje v dolarech.

Platforma mBridge, která je ve vývoji od roku 2017, by mohla usnadnit používání čínského jüanu jako alternativy k dolaru.

Projekt mBridge patří mezi nejméně šest projektů probíhajících v centrálních bankách, které zkoumají využití digitálních měn ke zlepšení přeshraničních plateb. I když vývoj jde kupředu, jejich životaschopnost jako komplexní alternativa korespondenčního bankovního systému, který nyní spojuje věřitele po celém světě, zůstává sporná.

Mezinárodní měnový fond už v dubnu zorganizoval diskuzi o tom, jak dostat tak důležitou platformu pod kontrolu a dohled mezinárodní organizace, sdělily agentuře anonymní zdroje z MMF. Svědčí to o pokročilosti čínské platformy. MMF se chce vyhnout tomu, aby se z technického řešení stal geopolitický nástroj. Tyto informace ale v odpovědi popřel ekonom MMF Federico Grinberg s tím, že dubnová diskuze byla jen obecná a netýkala se mBridge.

Podle článku v Evropě a USA rostou obavy, že platforma pomůže Pekingu začít používat digitální měny pro přeshraniční hromadné platby.

Více informací v původním článku (anglicky).

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.