Zavedení digitálního jüanu je na spadnutí

Brzké zavedení digitální měny a nahrazení hotovostních peněz v Číně potvrdil bývalý guvernér čínské centrální banky.

Bývalý guvernér centrální banky Číny Li Li-chuej prozradil brzké spuštění digitálního jüanu, informuje článek Asia Times. Běžná hotovostní měna by mohla být nahrazena tou digitální za splnění čtyř podmínek.

Čína nyní testuje digitální měnu, což vzbuzuje mezi čínskými uživateli internetu nadšení. Počet vyhledání informací o digitální kryptoměně a digitálním jüanu v Číně raketově vzrostl.

Li řekl, že na rozdíl od systémů placení jako jsou WeChat Pay nebo Alipay bude digitální jüan zcela nezávislý na jakékoliv síti nebo bance (jako třetí straně). Podle bývalého šéfa centrální banky se digitální jüan stane zcela jistě měnou hlavního proudu, pokud dostáhne efektivity, nižších poplatků za transakce, dostatečného ekonomického objemu s komerční hodnotou a bude akceptován lidmi. Dále také řekl, že měna, která využívá digitální technologii, může být nazývána digitální měnou. Odlišil celkem tři typy digitálních měn: legální digitální měnu, kryptoměnu postavenou na technologii blockchain a digitální měnu důvěryhodné instituce.

Bitcoin je podle něj měnou, která je sice anonymní, ale zároveň transparentní. Digitální jüan také umožní anonymní transakce, ale budou zde platit omezení ohledně jejich frekvence a výše.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.