Macron: Francouzský velvyslanec v Nigeru zůstane

Francie odmítla ultimátum nového vedení Nigeru, které dalo francouzskému ambasadorovi 48 hodin na odchod ze země.

Francouzský prezident v pondělí potvrdil, že současný francouzský velvyslanec v Nigeru zůstane navzdory tlaku vůdců nedávného puče. Nová vláda Nigeru dala Francii 48 hodinové ultimátum k tomu, aby diplomatický představitel Francie zemi opustil.

Emmanuel Macron to řekl ve výročním projevu před francouzskými diplomaty. „Francie a její diplomaté čelili v posledních měsících obzvláště obtížným situacím v některých zemích, od Súdánu, kde Francie postupovala příkladně, až po Niger v této chvíli, a já tleskám vašemu kolegovi a vašim kolegům, kteří naslouchají ze svých míst,“ prohlásil Macron.

Kromě toho Macron rovněž zopakoval svou podporu svrženému nigerskému prezidentovi Mohamedu Bazoumovi, jehož rozhodnutí nerezignovat označil francouzský prezident za odvážné. Dále dodal, že politika Francie je jasná – „neuznáváme pučisty“.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.